Sjeverna Koreja prijeti: Obaraćemo američke špijunske avione koji...

Ministarstvo odbrane Sjeverne Koreje saopštilo je da su SAD "intenzivirale svoje špijunske aktivnosti izvan ratnog nivoa", aludirajući na američke špijunske avione koji su u julu izveli nekoliko letova, opisanih kao provokacija, tokom osam uzastopnih dana

6497 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Sjeverne Koreje, Foto: Reuters
Detalj iz Sjeverne Koreje, Foto: Reuters

Sjevernokorejske vlasti zaprijetile su danas da će obarati američke špijunske avione koji naruše njen vazdušni prostor i osudile plan Vašingtona da rasporedi podmornicu s balističkim raketama u blizini Korejskog poluostrva.

Tamošnje ministarstvo odbrane saopštilo je da su SAD "intenzivirale svoje špijunske aktivnosti izvan ratnog nivoa", aludirajući na američke špijunske avione koji su u julu izveli nekoliko letova, opisanih kao provokacija, tokom osam uzastopnih dana.

Jedan izviđački avion je takođe "više puta" ulazio u vazdušni prostor Sjeverne Koreje iznad Japanskog mora.

Neimenovani portparol sjevernokorejskog ministarstva upozorio je na rizik od "nesreće" koju bi takva vrsta akcije mogla da izazove, kao što je "pad strateškog izviđačkog aviona američkog ratnog vazduhoplovstva" u Japansko more.

Takođe je upozorio da američke špijunske aktivnosti neće biti bez posljedica.

Portparol je osudio i planirano raspoređivanje strateških resursa SAD u Južnoj Koreji, koje je Pjongjang nazvao "prikrivenom nuklearnom ucjenom".

Prema njegovim riječima, to predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnoj i globalnoj bezbjednosti.

Vašington je u skladu sa dogovorom potpisanim u aprilu sa Seulom, saopštio da će podmornica sa balističkim raketama biti raspoređena u blizini Korejskog poluostrva, ali nije preciziran datum.

Odnosi između dvije Koreje su na najnižem nivou.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pozvao je na veći razvoj naoružanja, uključujući taktičko nuklearno oružje.

Kao odgovor, Seul i Vašington su obećali da će se Pjongjang suočiti sa nuklearnim odgovorom.

Sjeverna Koreja je tokom godine sprovela niz proba naoružanja uprkos sankcijama, uključujući testiranje svojih najjačih interkontinentalnih balističkih raketa.

Bonus video: