Stoltenberg: Erdogan će podržati ulazak Švedske u NATO

"Drago mi je da objavim... da je predsjednik Erdogan pristao da proslijedi protokol o pristupanju Švedske Velikoj nacionalnoj skupštini što je prije moguće i da blisko sarađuje sa skupštinom kako bi se obezbijedila ratifikacija“

18469 pregleda 70 reakcija 9 komentar(a)
Erdogan, Stoltenberg i Kristerson, Foto: Reuters
Erdogan, Stoltenberg i Kristerson, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pristao je da proslijedi parlamentu Švedsku kandidaturu za pridruživanje vojnom savezu NATO-a, izjavio je večeras generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, uoči samita NATO-a u Viljnusu.

"Drago mi je da objavim... da je predsjednik Erdogan pristao da proslijedi protokol o pristupanju Švedske Velikoj nacionalnoj skupštini što je prije moguće i da blisko sarađuje sa skupštinom kako bi se obezbijedila ratifikacija“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Generalni sekretar NATO-a nije naveo datum kada će turski parlament, velika nacionalna skupština, ratifikovati pristupanje Švedske.

Premijer Švedske ULF Kristerson kazao je da je ovo dobar dan za njegovu zemlju i da prave veliki korak ka članstvu u NATO.

Američki predsjednik Džozef Bajden pozdravio je večeras odluku Erdogana da podrži nastojanja Švedske da se pridruži NATO-u.

Švedska i Finska su prošle godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, odustajući od dugotrajne politike vojnog nesvrstavanja.

Turska je u martu ratifikovala pristupanje Finske NATO-u.

Prijave za alijansu moraju da odobre sve članice NATO-a i dok je Finskoj dato zeleno svjetlo u aprilu, Turska i Mađarska su tada odustale od odobravanja ponude Švedske.

Stokholm je naporno radio na svom nastojanju uoči samita NATO-a u Viljnusu, zajedno sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, pozivajući Tursku da odustane od svog protivljenja.

Erdogan je rekao da Švedska krije članove militantnih grupa, uglavnom pristalice Kurdistanske radničke partije (PKK), koje optužuje za organizovanje demonstracija i finansiranje terorističkih grupa.

U međuvremenu, Švedska je saopštila da je ispunila sve zahtjeve dogovorene u pregovorima sa Turskom prošle godine, uključujući uvođenje novog zakona kojim se članstvo u terorističkoj organizaciji smatra nezakonitim, i naglasila da je sloboda govora zaštićena njenim ustavom.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana rekao je ranije da Budimpešta neće blokirati ratifikaciju Švedske za članstvo u NATO-u.

Bonus video: