Reakcija Bijele kuće na kritike Zelenskog: NATO je budućnost Ukrajine, ali mora da ispuni niz uslova

Ipak, NATO u ovom trenu ne želi da stupi u rat sa Rusijom, kazao je Kirbi

8166 pregleda 9 komentar(a)
Kirbi, Foto: REUTERS
Kirbi, Foto: REUTERS

Ukrajina još uvijek mora da ispuni niz uslova prije nego bude mogla da pristupi NATO-u, rekao je danas Džon Kirbi, savjetnik američkog predsjednika Džoa Bajdena za nacionalnu sigurnost.

Tako je SAD odgovorio na oštre komentare ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je kritikovao vođe NATO-a jer Ukrajina, po svemu sudeći, na samitu Saveza koji se upravo održava u Vinjusu, neće dobiti vremenski okvir za ulazak u Sjevernoatlantski savez, prenosi N1.

"Vjerujemo da je NATO u budućnosti Ukrajine. To je nešto na šta je Savez pristao još 2008", rekao je Kirbi za CNN.

Ipak, NATO u ovom trenu ne želi da stupi u rat sa Rusijom.

"Sada postoje reforme – dobra uprava, vladavina prava, političke reforme – na kojima Ukrajina treba da radi, a mi razumijemo da je teško raditi na nekim od tih reformi kada ste u ratu. Naravno, sada su u ratu. Članstvo u NATO-u u skoroj budućnosti stoga nije vjerovatno jer bi to stavilo NATO u rat s Rusijom“, dodao je.

Kirbi je priznao da razumije frustracije Zelenskog, koji je na Tviteru izrazio oštru kritiku rasprava o mogućem putu prema članstvu u NATO-u na samitu u Litvaniji, napisavši: "Neizvjesnost je slabost".

"Da, postoje frustracije, želje da se ovaj rat brzo završi, sve to razumijemo. Naravno, dijelimo mnoge od tih briga“, rekao je Kirbi.

Bonus video: