Usvojena deklaracija na samitu u Viljnusu: Budućnost Ukrajine je u NATO-u

"Ponovo potvrđujemo posvećenost koju smo dali na Samitu u Bukureštu 2008. da će Ukrajina postati članica NATO-a, a danas priznajemo da je put Ukrajine ka punoj evroatlantskoj integraciji prevazišao potrebu za Akcionim planom za članstvo", piše u deklaraciji

12202 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lideri država NATO članica, njih 31, usvojili su deklaraciju u kojoj se navodi da je da se potvrđuje nepokolebljiva solidarnost sa vladom i narodom Ukrajine u herojskoj odbrani nacije, zemlje i zajedničkih vrijednosti.

U deklaraciji se navodi da u potpunosti podržavaju pravo Ukrajine na samoodbranu kao što je sadržano u članu 51 Povelje Ujedinjenin nacija (UN).

"Ostajemo nepokolebljivi u našoj posvećenosti daljem jačanju političke i praktične podrške Ukrajini dok ona nastavlja da brani svoju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet unutar svojih međunarodno priznatih granica, i nastavićemo našu podršku koliko god bude potrebno. Pozdravljamo napore svih saveznika i partnera angažovanih u pružanju podrške Ukrajini", navodi se u usvojenoj deklaraciji.

U potpunosti se podržava i pravo Ukrajine da izabere sopstvene bezbjednosne aranžmane.

"Budućnost Ukrajine je NATO. Ponovo potvrđujemo posvećenost koju smo dali na Samitu u Bukureštu 2008. da će Ukrajina postati članica NATO-a, a danas priznajemo da je put Ukrajine ka punoj evroatlantskoj integraciji prevazišao potrebu za Akcionim planom za članstvo. Ukrajina postaje sve više politički integrisana sa Alijansom, i ostvarila je značajan napredak na svom reformskom putu. U skladu sa Poveljom o posebnom partnerstvu između NATO-a i Ukrajine iz 1997. i Dopunom iz 2009. godine, saveznici će nastaviti da podržavaju i preispituju napredak Ukrajine, kao i potrebne dodatne reforme demokratskog i bezbjednosnog sektora".

U deklaraciji je navedeno i da će ministri inostranih poslova zemalja članica NATO, redovno procjenjivati napredak kroz prilagođeni godišnji nacionalni program.

"Alijansa će podržati Ukrajinu u sprovođenju ovih reformi na svom putu ka budućem članstvu. Bićemo u poziciji da uputimo poziv Ukrajini da se pridruži Alijansi kada se saveznici slože i ispune uslovi. Bezbjednost Ukrajine je od velikog značaja za saveznike i Alijansu. Da bismo podržali dalju integraciju Ukrajine u NATO, danas smo dogovorili značajan paket proširene političke i praktične podrške. Odlučili smo da uspostavimo Savjet NATO-Ukrajina, novo zajedničko tijelo u kojem saveznici i Ukrajina sjede kao ravnopravni članovi radi unapređenja političkog dijaloga, angažovanja, saradnje i evroatlantskih težnji Ukrajine za članstvo u NATO".

Taj Savjet, pojašnjeno je, obezbijediće zajedničke konsultacije, donošenje odluka i aktivnosti, a takođe će služiti i mehanizmu kriznih konsultacija između NATO-a i Ukrajine.

"Nastavak isporuke hitno potrebne nesmrtonosne pomoći Ukrajini od strane NATO-a kroz Sveobuhvatni paket pomoći (CAP) ostaje prioritet. Od samita u Madridu, saveznici i partneri su obezbijedili preko 500 miliona eura kroz CAP. Da bismo podržali odvraćanje i odbranu Ukrajine u kratkoročnom, srednjem i dugoročnom periodu, danas smo se dogovorili da dalje razvijemo CAP u višegodišnji program za Ukrajinu. Pružena pomoć će pomoći obnovi ukrajinskog sektora bezbjednosti i odbrane i tranziciji Ukrajine ka punoj interoperabilnosti sa NATO-om. Saveznici će nastaviti da finansiraju CAP na održiv i predvidljiv način", navodi se u deklaraciji

Bonus video: