MMF odobrio Pakistanu 3,3 milijardi dolara za spas od zapadanja u bankrot

MMF je saopštio da je njegov izvršni odbor odobrio sporazum o davanju sredstava za razdoblje od devet mjeseci, i to za podsticaj pakistanskom programu ekonomske stabilizacije

6425 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Međunarodni monetarni fond odobrio je danas dugo očekivanu pomoć Pakistanu u iznosu od tri milijarde dolara, što je potez koji će osiromašenu islamsku naciju vjerovatno spasiti od bankrota.

MMF je saopštio da je njegov izvršni odbor odobrio sporazum o davanju sredstava za razdoblje od devet mjeseci, i to za podsticaj pakistanskom programu ekonomske stabilizacije.

Prije manje od dvije sedmice, Pakistan i MMF su se sporazumjeli o devetomjesečnom plan nakon niza sastanaka s premijerom Šebazom Šarifom, ministrom finansija Ishakom Darom i drugim zvaničnicima.

"Aranžman dolazi u izazovnom ekonomskom trenutku za Pakistan. Teško spoljnopolitičko okruženje, razorne poplave i pogrešni koraci doveli su do velikih fiskalnih i spoljnih deficita, rastuće inflacije i smanjenih rezervi", u fiskalnoj godini 2023, saopštio je MMF.

Šarif je brzo pozdravio odluku MMF-a, rekavši da je to veliki korak napred u naporima vlade da stabilizuje privredu i postigne makroekonomsku stabilnost.

Bonus video: