Međunarodni sud pravde odbacio slučaj Nikaragve u pomorskom sporu sa Kolumbijom

Nove granice proširile su ekonomsku zonu Nikaragve i oduzele Kolumbiji oko 80.000 kvadratnih kilometara teritorijalnih voda

3464 pregleda 1 komentar(a)
Karipsko more (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Karipsko more (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je danas slučaj Nikaragve u višedecenijskom sporu sa Kolumbijom za sticanje ekonomskih prava na područje Karipskog mora koje se nalazi na više od 200 nautičkih milja (380 kilometara) od njenih obala.

Nikaragva je željela da međunarodni sud preispita granice njenog kontinentalnog pojasa i odredi nove pomorske granice.

Sa druge strane Kolumbija već polaže isključiva ekonomska prava na veći dio oblasti koje se nalazi istočno od granice Nikaragve na 200 nautičkih milja. Bogota je tvrdila da ne postoji presedan za proširenje zone od 200 nautičkih milja jedne zemlje.

Obje zemlje već dugo polažu pravo na ovu oblast, a Nikaragva je dobila pravo na ribolov nad velikim dijelom prema presudi suda u Hagu iz 2012. godine. Međutim kolumbijska mornarica je nastavila da patrolira u tim vodama, koje takođe koriste trgovci drogom.

Pomorske pretenzije Kolumbije povezane su sa njenom tvrdnjom o suverenitetu nad arhipelagom San Andres i Providensija, koji se nalazi na oko 700 kilometara sjeverno od karipske obale Kolumbije, ali samo 110 kilometara od obale Nikaragve.

Predsjednica Svjetskog suda Džoan E. Donohu rekla je da se pravo zemlje da traži pojas iznad granice od 200 nautičkih milja ne može "protezati unutar 200 nautičkih milja od osnovnih linija druge države".

Odluka znači da svjetski sud ne mora da preispita morske granice između Kolumbije i Nikaragve, koje je sud ustanovio presudom iz 2012. godine, a koje su bile sporne posljednjih decenija.

Prema međunarodnom pravu, obalne države imaju suverenitet nad vodama koje se protežu 12 nautičkih milja izvan njihovih obala. Oni imaju ekskluzivna ekonomska i ekološka prava nad morskim dnom i vodama koje se protežu do 200 nautičkih milja od njihove obale.

U presudi iz 2012. godine Međunarodni sud pravde stao je na stranu Nikaragve i prekrojio je pomorske granice između obje zemlje. Nove granice proširile su ekonomsku zonu Nikaragve i oduzele Kolumbiji oko 80.000 kvadratnih kilometara teritorijalnih voda.

Bonus video: