Bajden i demokrate sakupili 72 miliona za njegovu kandidaturu

Bajden je raščistio teren od bilo kakvih ozbiljnih suparnika u Demokratskoj stranci za predsjedničku nominaciju. Ipak, on se suočava sa stalnom zabrinutošću unutar stranke oko entuzijazma glasača za njegov reizbor, s obzirom da ima 80 godina

6918 pregleda 30 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik SAD Džozef Bajden i Nacionalni odbor Demokratske stranke prikupili su više od 72 miliona dolara za njegov reizbor 2024. godine u 10 mjeseci otkako je najavio svoju predsjedničku kandidaturu, objavila je njegova kampanja.

To je sav novac prikupljen između 25. aprila, kada je Bajden objavio kandidaturu, i kraja juna.

Poređenja radi, predsjednik Barak Obama prikupio je 85,6 miliona dolara tokom tromjesečja od aprila do juna 2011. godine kada je pokrenuo svoju kampanju za drugi mandat, iako je najavio svoju kandidaturu tri nedjelje ranije tog aprila nego Bajden.

Bajden je raščistio teren od bilo kakvih ozbiljnih suparnika u Demokratskoj stranci za predsjedničku nominaciju. Ipak, on se suočava sa stalnom zabrinutošću unutar stranke oko entuzijazma glasača za njegov reizbor, s obzirom da ima 80 godina.

Iznos koji je Bajden prikupio više je nego dvostruko veći od onog koji je prikupio Donald Tramp u istom tromjesečju, iako bivši predsjednik SAD i ostali republikanci koji pretenduju na kandidaturu ne skupljaju novac zajedno sa svojom strankom, pa se zato suočavaju s nižim saveznim ograničenjima za novac koji daju najveći donatori.

Bonus video: