Južna Koreja: Kina bi trebalo da odigra "konstruktivnu ulogu" povodom prijetnji Sjeverne Koreje

Odnosi između Južne Koreje i Kine takođe su se pogoršali otkako je kineski ambasador prošlog mjeseca upozorio Južnu Koreju da ne napravi pogrešnu opkladu kada je u pitanju kinesko-američko rivalstvo

3641 pregleda 0 komentar(a)
Park Jin i Vang Ji na ASEAN konferenciji, Foto: REUTERS
Park Jin i Vang Ji na ASEAN konferenciji, Foto: REUTERS

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Park Jin pozvao je Kinu da odigra "konstruktivnu ulogu" u obuzdavanju prijetnji Sjeverne Koreje, nakon što je Pjongjang lansirao interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

Ove primjedbe su iznijete tokom sastanka sa kineskim visokim diplomatom Vang Jijem na marginama sastanka Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, gdje je Park "oštro osudio" lansiranje ICBM od strane Sjeverne Koreje, piše Rojters.

Zajednički je interes Seula i Pekinga da Sjeverna Koreja stane sa provokacijama i vrati se dijalogu, saopšteno je iz Parkove kancelarije.

"Ministar Park je naglasio da je važnije nego ikada da kineska strana odigra konstruktivnu ulogu za mir i stabilnost Korejskog poluostrva", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Seula.

Već nekoliko godina Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je podijeljen oko načina komunikacije sa Pjongjangom. Kina i Rusija su stava da nove sankcije neće pomoći u ublažavanju tenzija, dok Vašington optužuje Peking i Moskvu da ohrabruju Sjevernu Koreju tako što je štite od sankcija.

Odnosi između Južne Koreje i Kine takođe su se pogoršali otkako je kineski ambasador prošlog mjeseca upozorio Južnu Koreju da ne napravi pogrešnu opkladu kada je u pitanju kinesko-američko rivalstvo.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jel je već u aprilu naljutio Kinu rekavši da pitanje Tajvana nije samo pitanje između Kine i Tajvana, već je "globalno" pitanje slično Sjevernoj Koreji.

Peking tvrdi da je Tajvan dio kineske teritorije.

"Pitanje Tajvana je srž ključnih interesa Kine i tiče se političke osnove u odnosima Kine i Južne Koreje", rekao je Vang Parku na sastancima ASEAN-a, prema riječima kineskog ministarstva spoljnih poslova.

"Nadam se da će se južnokorejska strana pridržavati principa jedne Kine i postupati s njim razborito i ispravno. Kina je voljna da radi sa Južnom Korejom na obnovi međusobnog povjerenja i vraćanju njihovog strateškog partnerstva na zdrav kolosjek", rekao je Vang.

Dvije strane su takođe razmijenile mišljenja o situaciji na Korejskom poluostrvu i drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Bonus video: