Netanjahu otpušten iz bolnice, ugradili mu spravu za nadgledanje srca

"Naša dijagnoza na kraju svih urađenih testova, uključujući laboratorijske, je da je razlog hospitalizacije bila dehidratacija", navedeno je u bolničkom saopštenju

2345 pregleda 1 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu otpušten je danas iz Medicinskog centra Šeba kraj Tel Aviva pošto je tamo proveo noć zbog dehidratacije.

Bolnica je saopštila da su ga ljekari podvrgli nizu ispitivanja i nisu nađene nikakve abnormalnosti, mada su mu ugradili spravu za nadgledanje srca kako bi se dalje pratilo njegovo zdravlje.

"Naša dijagnoza na kraju svih urađenih testova, uključujući laboratorijske, je da je razlog hospitalizacije bila dehidratacija", navedeno je u bolničkom saopštenju.

Medicinski centar je takođe saopštio da je srce premijera "potpuno normalno" i da je podvrgnut nizu sveobuhvatnih i rutinskih ispitivanja pri punom sviješću, uključujuči električnu funkciju srca, a svi rezultati su normalni, prenijeli su izraelski mediji.

Kako je navedeno implantirana medicinska naprava će "omogućiti bliskom medicinskom profesionalnim timu premijera da nastavi redovno nadgledanje".

Navedeno je takođe da ni u jednom trenutku nije zabilježena aritmija i ljekari su odlučili da koriste podkožni holter.

Netanjahu (73) je primljen u bolnicu u Ramat Ganu u subotu popodne, navodno u kardiološko odjeljenje.

Saopštenje iz bolnice dato je posle kritika zbog činjenice da informaciju o Netanjahuovom zdravstvenom stanju daje bolnica jedino u koordinaciji sa premijerovim kabinetom.

Izraelski javni servis Kan je javio da su neimenovani zvaničnici nezadovoljni političkim i medicinskim sistemom zbog nedostatka transparetnosti.

U prvom saopštenju Netanjahuovog kabineta pošto je primljen u bolnicu je navedeno da se žalio na vrtoglavicu, pošto je proveo nekoliko sati na suncu u petak usred toplotnog talasa u Izraelu.

Nekoliko sati kasnije u saopštenju Netanjahuovog kabineta je pisalo da će po preporuci ljekara ostati u bolnici tokom noći na posmatranju.

Netanjahu je sinoć u video poruci iz bolnice, gde je podvrgnut daljim ispitivanjima, rekao da se osjeća "vrlo dobro" i da je dehidrirao na izletu na Galilejskom jezeru u petak, gdje je otišao "bez šešira i vode".

On je u konvoju vozila prevezan u bolnicu iz svoje kuće u Cezareji na obali Sredozemnog mora gdje je provodio vikend.

Rečeno je da je bio pri punoj svijesti i da je hodao bez pomoći.

Mediji na hebrejskom jeziku su prethodno, pozivajući se na medicinski izvor, javili da je nakratko izgubio svijest i pao, te da je pri padu jako udario glavu.

Takođe su objavili da je osjećao bol u grudima.

Predsjednik Izraela Isak Hercog, vođa opozicije Jair Lapid i drugi političari poželjeli su Netanjahuu brz opravak i dobro zdravlje.

Tim željama se pridružio i predsedsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Kevin Mekarti, pored ostalih, na čemu se Netanjahu zahvalio.

Netanjahu, koji je na funkciji premijera najduže u istoriji Izraela, nema zvaničnog zamjenika, konstatuje list Tajms of Izrael.

Kada je u januaru bio podvrgnut rutinskoj kolonoskopiji odredio je kolegu ministra da ga zamijeni.

Bonus video: