Više stotina pripadnika Vagnera došlo u Centralno Afričku Republiku da obezbjeđuju referendum

"Još jedan avion je stigao u Bangi sa instruktorima za rad u Centralnoafričkoj Republici", saopštio je Sindikat oficira za međunarodnu bezbjednost (OUIS)

9265 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Nekoliko stotina "iskusnih" Vagnerovih boraca stiglo je u Centralno Afričku Republiku (CAR) da obezbjeđuju referendum 30. jula, saopštila je u nedjelju, 16. jula, ova ruska privatna bezbjednosna kompanija.

CAR, koji je opterećen problemima i Vagnerovi plaćenici već pomažu vladi u borbi protiv pobunjenika, glasaće o ustavnoj promjeni koja bi mogla omogućiti predsjedniku Faustinu Aršanžu Tuaderi da se kandiduje za treći mandat.

"Još jedan avion je stigao u Bangi sa instruktorima za rad u Centralnoafričkoj Republici", saopštio je Sindikat oficira za međunarodnu bezbjednost (OUIS).

"Planirana rotacija se nastavlja. Nekoliko stotina iskusnih profesionalaca iz kompanije Vagner se pridružuje timu koji radi u CAR-u", navodi se u saopštenju.

"Ruski instruktori će nastaviti da pomažu vojnicima u centralnoafričkim oružanim snagama kako bi osigurali bezbjednost u iščekivanju ustavnog referenduma zakazanog za 30. jul," dodaje OUIS.

Sjedinjene Američke Države (SAD) navode da OUIS služi kao fasada za djelovanje Vagner grupe u Centralnoafričkoj Republici. Njime upravlja Rus Aleksandar Ivanov, koji je u januaru stavljen pod američke sankcije.

OUIS ističe da njegovi instruktori obučavaju bezbjednosne snage CAR-a više od pet godina, što omogućava poboljšanje opšte bezbjednosti zemlje.

Posljednjih nedjelja nekoliko stranih izvora je reklo da Vagnerovi borci napuštaju CAR, što je vlada demantovala.

Budućnost privatne paravojne grupe koju predvodi Jevgenij Prigožin je neizvjesna nakon što je pokrenula kratkotrajnu pobunu protiv vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina 23. i 24. juna.

Vagnerovi borci zauzeli su lokacije ruske vojske i napredovali ka Moskvi prije nego što su se povukli u skladu sa sporazumom sklopljenim sa Putinom i posredovanjem bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, čiji detalji ostaju nejasni.

Bonus video: