Keri: Globalno zagrijavanje prijetnja čovječanstvu, neophodna saradnja SAD i Kine uprkos razlikama

On je apelovao na "hitnu akciju" po pitanju klime između Kine i SAD, dvije zemlje odgovorne za najveće emisije gasova sa efektom staklene bašte

5004 pregleda 3 komentar(a)
Keri u posjeti Kini, Foto: REUTERS
Keri u posjeti Kini, Foto: REUTERS

Globalno zagrijavanje predstavlja "prijetnju čovječanstvu" koja zahtijeva novi vid saradnje Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uprkos razlikama, izjavio je danas u Pekingu američki izaslanik za klimu Džon Keri.

Keri, koji je u nedelju doputovao u Kinu, sastao sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem nakon višemjesečnog zahlađenja u diplomatskim odnosima.

On je apelovao na "hitnu akciju" po pitanju klime između Kine i SAD, dvije zemlje odgovorne za najveće emisije gasova sa efektom staklene bašte.

"Mi (Amerikanci) se nadamo da će ovaj sastanak označiti početak nove saradnje (u klimatskim pitanjima) i sposobnosti da se razriješe razlike među nama", insistirao je Džon Keri.

Vang Ji je rekao da saradnja o klimatskim promjenama napreduje između Kine i SAD i da je "potrebna zajednička podrška naroda obje zemlje".

"Potrebni su nam zdravi, stabilni i trajni odnosi Kine i SAD", rekao je kineski zvaničnik.

Kina je prošle godine suspendovala razgovore sa SAD o klimi, kao odgovor na posjetu tadašnje predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelozi Tajvanu.

Bonus video: