Tajlandski parlament blokirao kandidaturu za premijera pobjedniku izbora

Na zajedničkoj sjednici danas se raspravljalo o tome da li bi Pita mogao da bude nominovan po drugi put, a predsjednik Predstavničkog doma Van Muhamad Nur Mata je potom stavio to pitanje na glasanje

5924 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz tajlandskog parlamenta, Foto: Reuters
Detalj iz tajlandskog parlamenta, Foto: Reuters

Tajlandski parlament danas je izglasao da se Piti Limjaroenratu, čija je progresivna partija Muv Forvard neočekovano pobijedila na izborima u maju, blokira kandidatura za premijera.

Pita je okupio koaliciju partija koje imaju većinu u Predstavničkom domu. Ali njegova nominacija za premijera je poražena u zajedničkom glasanju u Domu i Senatu prošle nedjelje, pri čemu su konzervativni senatori postavljeni od strane vojske odbijali da mu daju podršku.

Na zajedničkoj sjednici danas se raspravljalo o tome da li bi Pita mogao da bude nominovan po drugi put, a predsjednik Predstavničkog doma Van Muhamad Nur Mata je potom stavio to pitanje na glasanje.

Stručnjaci su rekli da je Pitin neuspjeh praktično bio predodređen ustavom iz 2017. godine, usvojenim pod vojnom vlašću i osmišljenim da potkopa izazove uspostavljenom rojalističkom poretku mjerama kao što je davanje ključne uloge neizabranim senatorima u potvrđivanju premijera.

Bio je to drugi udarac koji je danas zadobio Pita nakon što ga je Ustavni sud suspendovao iz parlamenta dok ne donese odluku o tome da li je prekršio ustav kandidovanjem za funkciju dok je imao akcije u medijskoj kompaniji, što je optužba koju on negira.

Odluka suda bi ipak omogućila Piti nominaciju i izbor za premijera. To je sada isključeno odlukom parlamenta, dok Pita ostaje u pravnoj opasnosti, uz moguću zatvorsku kaznu ako sud presudi protiv njega.

Pita je rekao da će se pridržavati odluke suda da se povuče sa poslaničke funkcije.

Pita je u ponedjeljak najavio da će dozvoliti kandidatu druge stranke u njegovoj koaliciji da pokuša da nominuje premijera ako danas ne uspije da sakupi dovoljno glasova.

Ako drugi kandidat ne uspije da dobije odobrenje parlamenta, moguće je da se sastavi nova koalicija, koja će uključivati manje liberalne partnere uz odustajanje od partije Muv Forvard.

Odluka da se Piti uskrati mjesto premijera razbesnila je njegove pristalice i prodemokratske aktiviste, koji su danas pozvali na demonstracije. Oko 600 ljudi se mirno okupilo kod Spomenika demokratije u Bangkoku, tradicionalnog mjesta protesta.

Bonus video: