Taksin se vraća kući

Bivši premijer Tajlanda, koji je duže od 15 godina bio u samonametnutom egzilu, suočen je s kaznom do deset godina zatvora

13649 pregleda 8 komentar(a)
Taksin Šinavatra, Foto: Rojters
Taksin Šinavatra, Foto: Rojters

Bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra planira da se vrati kući 10. avgusta, izjavila je juče njegova kćerka. On će se vratiti iz samoizgnanstva u zemlju koja se bori da prevaziđe politički zastoj nakon majskih opštih izbora na kojima su pobijedili protivnici vojne vladavine.

Bivši telekomunikacioni tajkun se godinama opirao miješanju vojske u vlade koje je predvodila njegova populistička stranka i na kraju je svrgnut u puču 2006. godine.

On je napustio Tajland dvije godine kasnije kako bi izbjegao osude za korupciju za koje je rekao da su politički motivisane. Taksin je 2009. dobio crnogorski pasoš.

“Tata se vraća 10. avgusta”, rekla je njegova najmlađa kćerka Paetongtarn Šinavatra u objavi na društvenim mrežama, prenio je Rojters.

Paetongtarn je istaknuta članica partije Peu Tai, najnovijeg oblika stranke koju je osnovao Taksin, a koja je na izborima u maju zauzela drugo mjesto iza progresivne partije Naprijed.

Dvije pobjedničke stranke zajedno pokušavaju da formiraju vladu sa šest stranaka sličnih programskih ciljeva, ali ih sprečava protivljenje Senata, gornjeg doma koji je imenovala vojska, i konzervativnih protivnika.

Taksin, koji je bio premijer od 2001. do 2006, živi u samonametnutom egzilu od 2008. Zbog osuđujućih presuda, prijeti mu kazna do 10 godina zatvora.

Ovaj 74-godišnjak će po povratku biti podvrgnut sudskom procesu, rekao je zamjenik šefa nacionalne policije Suračate Hakparn.

“Policija će normalno obavljati svoje dužnosti kada avion sleti. On će morati da ode na sud i čuje njegovu odluku”, rekao je Suračat za Rojters.

Jedan zvaničnik stranke Peu Tai je odbio da komentariše Taksinov povratak, rekavši da ta partija nije umiješana. Taksin je ranije obećao da će se vratiti, ali se predomislio.

U poruci pristalicama, Taksin nije pomenuo bilo kakve lične političke ambicije, ali je rekao da želi da im zahvali što podržavaju Peu Tai.

“Ekonomija će se znatno poboljšati pod vladom Peu Tai”, rekao je.

Bonus video: