Proširena istraga protiv Trampa: Jedan od zaposlenih se tereti da je pomagao u skrivanju povjerljivih dokumenata

Naime, tužioci sumnjaju da je 56-godišnji radnik, izvršavajući Trampovu naredbu, izbrisao snimke nadzornih kamera te lagao agentima FBI-a kada im je rekao da nije imao nikakve veze s nošenjem kutija s dokumentima u Mar-e-Lagu

2770 pregleda 54 reakcija 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki specijalni tužilac proširio je istragu protiv Donalda Trampa na jednog od njegovih zaposlenih kojeg tereti da je pomagao bivšem američkom predsjedniku u skrivanju povjerljivih dokumenata iz područja nacionalne bezbjednosti koje je Tramp uzeo iz Bijele kuće, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osim što je bivšeg predsjednika optužio da je svjesno zadržao povjerljive dokumente u svojoj rezidenciji na Floridi i nakon isteka mandata, američki specijalni tužilac Džek Smit takođe je podigao nove krivične prijave protiv Karlosa De Oliveire, radnika na održavanju Trampovog imanja Mar-e-Lago.

De Oliveira se tereti da je bivšem predsjedniku pomagao u skrivanju povjerljivih dokumenata od zvaničnika koji su ih pokušavali pronaći i vratiti ih u Bijelu kuću.

Naime, tužioci sumnjaju da je 56-godišnji radnik, izvršavajući Trampovu naredbu, izbrisao snimke nadzornih kamera te lagao agentima FBI-a kada im je rekao da nije imao nikakve veze s nošenjem kutija s dokumentima u Mar-e-Lagu.

Navedene su prijave objavljene nekoliko sati nakon što je Tramp kazao da su se njegovi advokati sastali s zvaničnicima Ministarstva pravosuđa koji istražuju njegovu umiješanost u pokušaju sprečavanja proglašenja Džozefa Bajdena pobjednikom predsjedničkih izbora 2020. godine, za šta bi protiv njega uskoro mogla biti podignuta još jedna optužnica.

"Ovo je još jedan u nizu očajničkih i neuspješnih napada od strane porodice Bajden i Ministarstva pravosuđa", piše u saopštenju Trampove kampanje nakon proširenja istrage u slučaju skrivanja dokumenata.

Protiv Trampa su ove godine službeno podignute dvije optužnice, jedna u Njujorku zbog slučaja u kojem je plaćao porno zvijezdi za ćutnju o njihovoj aferi te druga na Floridi zbog slučaja skrivanja dokumenata s oznakom tajnosti.

Međutim, spomenute optužbe nisu naštetile Trumpovoj poziciji favorita u trci za nominaciju Republikanske stanke na predsjedničkim izborima sljedeće godine, piše Rojters.

Naprotiv, njegovo vođstvo nad najvećim rivalom, guvernerom Floride Ronom de Santisom se povećalo.

Prema anketi Rojtersa/Ipsosa ranije ovog mjeseca Tramp uživa podršku 47 posto republikanskih birača, dok De Santisa podržava njih 19 posto.

Omjer između dvojice republikanaca u martu ove godine, uoči podizanja prve optužnice u Njujorku, bio je 44-29 posto u korist Trampa.

Tramp je izjavio da nije kriv po pitanju optužnice za nezakonito zadržavanje povjerljivih vladinih dokumenata, nakon napuštanja Bijele kuće u januaru 2021. godine te za ometanje pravde.

Prema navodima tužilaca, Tramp je bez ikakvih prava zadržao neke od spisa s najosjetljivijim tajnama iz američke nacionalne bezbjednosti.

Još jedan Trampov pomoćnik, Volt Nauta, takođe se ranije ovog mjeseca izjasnio da nije kriv za optužbe da je pomogao bivšem predsjedniku u skrivanju dokumenata.

Bonus video: