Niger: General Abdurahaman Tiani pojavio se kao predsjednik prelaznog savjeta koji je preuzeo vlast

Predsjednička garda je izvela puč u srijedu i pritvorila predsjednika Mohameda Bazuma u ​​predsjedničkoj palati

8400 pregleda 0 komentar(a)
Pristalice puča nose i rusku zastavu, Foto: Reuters
Pristalice puča nose i rusku zastavu, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2023. 20:49h

Šef predsjedničke garde Nigera, general Abdurahaman Tiani, pojavio se danas na državnoj televiziji kao predsjednik prelaznog savjeta koji je preuzeo vlast u puču u srijedu, prenosi Rojters.

Garda je izvela puč u srijedu i pritvorila predsjednika Mohameda Bazuma u ​​predsjedničkoj palati.

Grupa vojnika koja se kasnije pojavila na državnoj televiziji rekla je da su oduzeli Bazumu vlast.

Pukovnik Amadu Abdramane, koji je najavio državni udar, rekao je da je vojska reagovala kao odgovor na pogoršanje bezbjednosti i loše upravljanje.

Abdurahaman Tiani je ponovio da su vojnici preuzeli vlast zbog pogoršanja bezbjednosti.

On je takođe kritikovao nesaradnju sa vojnim vladama u Burkini Faso i Maliju u borbi protiv pobuna u regionu.

Nesigurnost je i dalje problem otkako je Bazum izabran 2021. godine, jer su džihadisti koji su se ukorijenili u Maliju 2012. ubili hiljade i raselili preko šest miliona ljudi širom Sahela.

Niger je ključni saveznik zapadnih zemalja protiv islamističkih pobuna u zapadnoj Africi i tamo se nalazi veliki broj stranih trupa, uključujući francuske i američke.

Vojnici u Nigeru saopštili su u srijedu da su izvršili državni udar. Na nacionalnoj televiziji su poručili da su poništili ustav, suspendovali sve institucije i zatvorili državne granice.

Predsjednik Nigera Mohamed Bazum poručio je juče nakon puča da će se svi građani koji vole demokratiju pobrinuti za to da teško stečena dostignuća budu sačuvana.

Humanitarne operacije Ujedinjenih nacija u Nigeru su suspendovane zbog državnog udara, a zemlja se već suočava sa "kompleksnom" humanitarnom situacijom, objavio je juče portparol UN-a Stefan Dižarik.

Francuska ne priznaje lidere koji su izašli iz puča u Nigeru, prenosi Rojters, a jedini legitimni predsjednik je, kako se navodi u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova, Mohamed Bazum.

"Zahtijevamo od međunarodne zajednice obnovu ustavnog poretka i demokratski izabrane civilne vlasti", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog razvoja događaja u Nigeru i osuđuju svaki pokušaj da se preotme vlast silom, izjavio je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

Rojters prenosi da je Kirbi na brifingu rekao da je saradnja SAD sa vladom te afričke države ugrožena, dodajući da još ima prostora za diplomatiju.

Bonus video: