Kolumbija: Sin predsjednika države uhapšen u istrazi pranja novca

Informaciju o hapšenju Gustava Petra saopštila je kancelarija državnog tužioca

6730 pregleda 4 komentar(a)
Gustavo Petro, Foto: Reuters
Gustavo Petro, Foto: Reuters

Nikolas Petro, sin predsjednika Kolumbije Gustava Petra uhapšen je danas.

Kako prenosi agencija Rojters, mlađi Petro uhapšen je u okviru istrage o pranju novca i nezakonitom bogaćenju.

Informaciju o hapšenju Gustava Petra saopštila je kancelarija državnog tužioca.

Mlađi Petro, ​​političar u provinciji Atlantiko, pozdravio je istragu kada je počela u martu i ranije je optužbe da je uzeo novac od trgovaca drogom u zamjenu za njihovo uključenje u mirovne napore svog oca nazvao neosnovanim, prenosi agencija Rojters.

Zbog optužbi za pranje novca i kršenje ličnih podataka bila je uhapšena Nikolasova bivša supruga Dejsuris del Karmen Vaskez, koja je ranije ove godine rekla lokalnim medijima da su dvoje ljudi optuženih za umiješanost u trgovinu drogom dali Nikolasu novac za kampanju njegovog oca.

Gustavo Petro je na X, platformi koja je ranije bila poznata kao Tviter, rekao da je bolno da je jedno od njegove djece u zatvoru, ali da tužilaštvo ima sve garancije da će postupiti u skladu sa zakonom.

"Svom sinu želim sreću i snagu. Neka ove pojave iskuju njegov karakter i neka razmišlja o sopstvenim greškama", rekao je predsjednik Kolumbije.

"Kao što sam i potvrdio državnom tužiocu, neću intervenisati niti vršiti pritisak na njegove odluke, neka se slobodno vodi proces".

Gustavo Petro je obećao da će sklopiti mir ili predati sporazume sa pobunjenicima i kriminalnim grupama kako bi okončao 60-godišnji unutrašnji sukob u Kolumbiji, u kojem je poginulo 450.000 ljudi.

Napori su naišli na različite uspjehe tokom njegove prve godine na funkciji. Oživljeni pregovori sa gerilskom grupom Nacionalne oslobodilačke armije (ELN) doveli su do prekida vatre koji bi trebalo da počne u avgustu, dok su napori da se održe razgovori sa velikom kriminalnom bandom Klan del Golfo posustali zbog kontinuiranog nasilja.

Predloženi zakon za regulisanje predaje kriminalnih grupa, koji učesnicima daje niže kazne u zamjenu za informacije, izazvao je oštre kritike, uključujući i glavnog tužioca.

Tužilaštvo će zatražiti od sudije da mlađi Petro i Vaskez budu zadržani pod optužbom, navodi se u saopštenju.

"Biće formulisane optužbe za pomenuta krivična djela i biće zatražene mjere ograničenja slobode“, navodi se u saopštenju kancelarije državnog tužioca.

Bonus video: