Bivši vaspitač iz Australije optužen za zlostavljanje 91 djeteta

Zbog optužbi koje mu se stavljaju na teret, 45-godišnjak bi mogao dobiti maksimalnu kaznu, a to je doživotni zatvor

2480 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivši australijski vaspitač (45) optužen je da je seksualno zlostavljao 91 dijete, snimao zlostavljanje, a potom snimke dijelio po internetu.

Policija tvrdi da je muškarac lovio mlade djevojke tokom 15 godina u desetak centara u Australiji i inostranstvu. Uhvaćen je u avgustu 2022, međutim policiji je trebalo godinu dana da istraži i identifikuje žrtve, piše BBC.

Vlasti u Australiji kažu da je to jedan od najužasnijih slučajeva koje su ikada vidjeli. Nekadašnji vaspitač suočava se sa 246 tačaka optužnice za silovanje i 673 tačke optužnice za seksualno zlostavljanje djece.

Zbog optužbi koje mu se stavljaju na teret, 45-godišnjak bi mogao dobiti maksimalnu kaznu, a to je doživotni zatvor, prenosi N1.

Muškarac se takođe suočava sa stotinama optužbi za snimanje i distribuciju materijala o zlostavljanju djece. Policija tvrdi da je sva svoja zlostavljanja snimao, a na njegovim uređajima pronašli su 4.000 fotografija i videa.

Zlostavljanje se navodno događalo u 10 centara za brigu o djeci u Kvinslendu i po jednom u Novom Južnom Velsu. Obraćajući se medijima, povjerenica australijske federalne policije Žastin Gou rekla je da je ovaj slučaj duboko uznemirujući za zajednicu.

Identifikovano je 87 djece iz Australije koja su bila zlostavljana, zbog čega su kontaktirane i njihove porodice. Australijske vlasti sada sarađuju sa međunarodnim kolegama kako bi kontaktirale ostale četiri žrtve.

Istražitelji kažu da su uhvatili muškarca nakon što su uspjeli da identifikuju pozadinu koja se pojavljuje na snimcima zlostavljanja. Riječ je o jednom od centara za brigu o djeci u kome je radio kao vaspitač.

Bio prijavljen policiji u dva navrata

Australijska federalna policija je 20. avgusta 2022. izvršila pretres doma 45-godišnjaka u gradu Gold Koustu i zaplijenila uređaje sa materijalom o zlostavljanju djece koje je on snimio.

Prijavljen je policiji u Kvinslendu dva puta ranije, 2021. i 2022, ali istražitelji nisu pronašli dovoljno dokaza za djelovanje, kaže policija.

Bonus video: