Test i šansa za američku demokratiju

Krivična djela koja nova optužnica stavlja Trampu na teret su najozbiljnija jer podrivaju osnovne principe države

13929 pregleda 6 komentar(a)
Reakcije na optužnicu dokaz dubokih podjela: Vašington, Foto: Rojters
Reakcije na optužnicu dokaz dubokih podjela: Vašington, Foto: Rojters

Donald Tramp bi danas trebalo da se pojavi na sudu nakon što su federalni tužioci podigli optužnicu protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država za pokušaj poništavanja izbora 2020. godine. Demokrate i progresivci su pozdravili optužbe, ali su mnogi republikanci stali uz njega.

Tramp je u utorak optužen po četiri tačke, uključujući zavjeru radi prevare SAD, ometanje zvaničnog procesa i zavjeru da se biračima oduzme pravo na fer izbore. Tužioci će izložiti optužbe, a sudija će odrediti uslove kaucije u najnovijem slučaju protiv 77-godišnjeg bivšeg predsjednika.

Kada je Tramp optužen u Njujorku u martu, to je prvi put u istoriji SAD-a da je predsjednik ili bivši predsjednik suočen sa krivičnim optužbama. On se izjasnio da nije kriv u prethodnim slučajevima, koji su se odnosili na tajne isplate porno glumici i zadržavanje povjerljivih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću. On je te istrage, kao i one koje se odnose na izbore, opisao kao dio koordinisanog "lova na vještice".

"Nova optužnica prevazilazi ćaskanje na društvenim mrežama, politički govor rivala ili čak istragu Kongresa. To je zvanična krivična optužnica koju je federalni tužilac podnio pred sudom nakon iscrpne višemjesečne istrage", piše "Vašington post".

Istoričari i stručnjaci za pravo kažu da nova optužnica ima veću težinu od ranijih i da su optužbe sa kojima se Tramp suočava izuzetan test za vladavinu prava.

"Ovo dovodi do pitanja kako funkcionišu izbori, kako se vlast prenosi mirnim putem", rekao je za "Vašington post" Džon Grinspan iz Nacionalnog muzeja američke istorije. "Ovo je zaista pitanje o funkcionisanju američke demokratije".

Lorens Trajb, stručnjak za pravo na Harvardu, rekao je: "Krivična djela iz ove optužnice su mnogo ozbiljnija od bilo čega što je počinjeno protiv ove zemlje od strane bilo kojeg američkog građanina, a kamoli bivšeg predsjednika".

Odmah po objavljivanju optužnice, teške optužbe pristalica i tvrdnje o političkom progonu su pokazale da će ona produbiti teške podjele u zemlji. Tramp je reagovao istom zapaljivom retorikom koja je detaljno opisana u optužnici i koja je izazvala haos u zemlji nakon prošlih predsjedničkih izbora.

Tramp bi danas trebalo da se pojavi na sudu
Tramp bi danas trebalo da se pojavi na sudufoto: Reuters

Njegova kampanja je izdala saopštenje u kojem optužuje administraciju aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena da ga napada zbog političke koristi. "Bezakonje ovih progona predsjednika Trampa i njegovih pristalica podsjeća na nacističku Njemačku 1930-ih, bivši Sovjetski Savez i druge autoritarne, diktatorske režime", saopštila je kampanja.

"Njujork tajms" piše da se treća optužnica protiv Trampa za četiri mjeseca bavi pitanjem koje će definisati budućnost američke demokratije, a to je da li jedan aktuelni predsjednik može širiti laži o izborima i pokušati da iskoristi autoritet vlade da bez posljedica poništi volju birača? U komentaru se navodi da bi to pitanje bilo nezamislivo prije samo nekoliko godina i da slučaj Tramp izaziva vrstu straha koja je poznatija u zemljama s istorijom pučeva, hunti i diktatura.

Optužbe specijalnog tužioca Džeka Smita su značajnije od onih u dvije ranije optužnice protiv Trampa u odvojenim slučajevima jer ova optužnica zadire u samu srž osnivačkih vrijednosti Amerike i ustavne temelje republike, ocjenjuje CNN.

"Sjedinjene Američke Države protiv Donalda Džej Trampa" je odmah postao jedan od najznačajnijih dokumenata u američkoj istoriji, navodi CNN, ističući da je optužnica na 45 strana dovela zemlju u situaciju bez presedana, čak i tragičnu.

"Prvi put, Amerika bi trebalo da sudi bivšem predsjedniku zbog pokušaja da uništi njen demokratski sistem jer je, kako stoji u optužnici, 'bio odlučan da ostane na vlasti' uprkos tome što je izgubio na izborima", navodi CNN, dodajući da je ovo najnoviji napor vlade SAD da razjasni posljedice spornih izbora 2020, među kojima su i procesi protiv stotina izgrednika koji su upali u Kapitol. "To je do sada najkonkretniji pokušaj da se osigura da Tramp lično snosi krivicu kao navodni kolovođa zavjere.

Ove optužbe su još upečatljivije jer je Tramp favorit za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke 2024. Ako se vrati u Bijelu kuću, on bi ponovo predsjedavao sistemom vlasti koji je, kako tvrde tužioci, pokušao da potkopa

Eksperti vjeruju da bi proces protiv Trampa mogao da označi ključni korak u popravljanju štete od tih postupaka.

"Kao što je rušenje Berlinskog zida pokazalo slabost bivšeg Sovjetskog Saveza, rulja 6. januara koja je pokušala da upotrijebi silu da poništi volju birača šokirala je svijet i pokazala slabost naše demokratije", rekla je Rejčel Klajnfeld, koja proučava vladavina prava, bezbjednost i upravljanje u zemlji i inostranstvu za Karnegijevu zadužbinu za međunarodni mir.

"Sada je važno da pokažemo snagu našeg sistema tako što ćemo pokazati da niko, čak ni bivši predsjednik, ne stoji iznad zakona", rekla je za "Vašington post". "Vjerovatnije je da će ovo vratiti osjećaj da se Amerika vratila i da je naša demokratija jaka".

Specijalni tužilac Džek Smit
Specijalni tužilac Džek Smitfoto: Reuters

CNN u analizi navodi da bi suđenje Trampu pokrenulo novi niz posljedica i potencijalnih ustavnih kriza, od kojih su mnoge povezane sa činjenicom da bivši predsjednik želi da se vrati u Bijelu kuću.

"Ove optužbe su još upečatljivije jer je Tramp takođe favorit za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke 2024. Ako se vrati u Bijelu kuću, Tramp bi ponovo predsjedavao sistemom vlasti koji je, kako tvrde tužioci, pokušao da potkopa. Ova dinamika značajno podiže ulog na izborima sljedeće godine", navodi "Vašington post".

Ankete pokazuju da je Tramp rame uz rame sa Bajdenom u hipotetičkom revanšu.

Predsjednik Predstavničkog doma Kevin Mekarti je rekao da je optužnica pokušaj da se "skrene pažnja sa vijesti" o optužbama republikanaca za korupciju u koju je umiješan sin aktuelnog predsjednika Hanter Bajden i "napadne favorit" za suočavanje sa Bajdenom sljedeće godine.

Iako bi optužnice mogle pomoći Trampu da učvrsti podršku svoje baze i osvoji republikansku nominaciju, one bi se mogle ispostaviti kao manje korisne na izborima sljedeće godine

Guverner Floride, Ron DeSantis, Trampov glavni rival za republikansku nominaciju, rekao je da tek treba da pročita optužnicu, ali je obećao da će "okončati pretvaranje savezne vlade u oružje", sugerišući da se slučaj koristi za napadanje političkog neprijatelja.

DeSantis nije pomenuo Trampa po imenu, ali je obećao da će, ako bude izabran za predsjednika, "obezbijediti jedinstven standard pravde za sve Amerikance", dodajući: "Jedan od razloga zašto je naša zemlja u padu je politizacija vladavine prava".

Uprkos skandalima, i mogućnosti novih optužbi zbog navodne izborne subverzije u Džordžiji, on ima komotnu prednost u odnosu na rivale za republikansku nominaciju. Ništa ne sprečava optužene da vode kampanju ili da preuzmu dužnost ako budu osuđeni.

Stratezi su rekli da, iako bi optužnice mogle pomoći Trampu da učvrsti podršku svoje baze i osvoji republikansku nominaciju, one bi se mogle ispostaviti kao manje korisne na izborima sljedeće godine, kada će morati da pridobije skeptičnije umjerene i nezavisne glasače.

Rijetki su bili republikanci koji su osudili bivšeg predsjednika. Vil Herd, bivši kongresmen iz Teksasa, rekao je da je Trampova predsjednička kandidatura "podstaknuta pokušajem da izbjegne zatvor i da prevari svoje pristalice da plate njegove sudske troškove".

Majk Pens, bivši potpredsjednik koji je odbio da popusti pod pritiskom da ne potvrdi rezultate izbora, rekao je da je najnovija optužnica "važan podsjetnik da svako ko se stavlja iznad ustava ne bi nikad trebalo da bude predsjednik SAD".

"Gardijan" piše da su reakcija demokrata i progresivaca na optužnicu dokaz duboke podjele u američkoj politici. Nensi Pelosi, bivša predsjednica Predstavničkog doma, rekla je da se iz optužbi vidi "zlokobna zavjera".

Lider demokrata u Predstavničkom domu, Hakim Džefriz, i lider demokrata u Senatu, Čak Šumer, rekli su da treća optužnica protiv Trampa "ilustruje u šokantnim detaljima ... višemjesečnu kriminalnu zavjeru koju je predvodio bivši predsjednik da se suprotstavi demokratiji i poništi volju američkog naroda".

Bonus video: