Kineski i italijanski muzeji zajedno organizuju izložbe o civilizacijama oko velikih rijeka

Oslikani srednji kovčeg iz Egipatskog muzeja u Torinu, u Italiji, očarao je brojne posjetioce.

1686 pregleda 0 komentar(a)
Muzej Ningbo u Kini, Foto: Printscreen YouTube
Muzej Ningbo u Kini, Foto: Printscreen YouTube

Izložba "Civilizacije velikih rijeka", koja je rezultat saradnje kineskih i italijanskih kulturnih institucija, održava se u muzeju Ningbo u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang.

Na izložbi je prikazano oko 200 kulturnih relikvija, uključujući 108 kulturnih artefakata iz četiri italijanska muzeja kao i artefakti iz 13 kineskih kulturnih institucija, prenosi Sinhua.

Predmeti na izložbi uključuju pečate i grnčariju iz basena rijeka Eufrat-Tigar, mumificirane životinje i oslikane drvene kovčege iz starog Egipta, oslikanu harapansku keramiku iz doline rijeke Ind kao i šarenu grnčariju, predmete od žada, posuđe od bronze i porcelan koji datiraju iz ranog perioda kineske istorije iz sliva Žute rijeke i sliva rijeke Jangce.

Oslikani srednji kovčeg iz Egipatskog muzeja u Torinu, u Italiji, očarao je brojne posjetioce.

Su Ćin, koji radi u Ningbo muzeju i organizovala je izložbu, objasnila je da su se kovčezi drevnog Egipta sastojali od spoljašnjeg kovčega, srednjeg kovčega i unutrašnjeg kovčega.

"Iako srednji kovčeg možda nije tako sjajan kao spoljašnji, izuzetna i šarena slika na njegovoj površini i dalje nam nudi uvid u vjerovanja starih Egipćana o životu i smrti", rekla je ona.

"Prikazivanjem artefakata iz različitih civilizacija koje su formirale velike rijeke na jednoj izložbi, nadamo se da ćemo pomoći ljudima da bolje razumiju uspon i pad, kontinuitet i rascjep, komunikaciju i međusobno učenje ovih civilizacija, izazivajući duboko razmišljanje o vječnim temama ljudskog razvoja i suživota", rekla je Sju.

Kulturne i arheološke zajednice u Kini i Italiji održavaju blisku komunikaciju. Muzej Ningbo je posljednjih godina uspješno sarađivao sa nekoliko italijanskih muzeja na održavanju izložbi.

Bonus video: