Pakistan: U željezničkoj nesreći poginulo najmanje 30 osoba

Šezdeset osoba povrijeđeno. Najmanje hiljadu putnika bilo je na Hazara Ekspresu kada je izletio sa šina na dijelu pruge na kojem nijesu prijavljeni problemi

9986 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2023. 18:37h

Broj poginulih u iskliznuću voza iz šina u južnom Pakistanu je porastao na 30, dok je broj povrijeđenih skočio na 60 i spasilačke akcije su još u toku, saopštili su danas zvaničnici.

Voz je putovao iz Karačija u Ravalpindi kada je svih 10 vagona iskočilo iz šina u blizini željezničke stanice Sarhari kod Navabšaha, u južnoj provinciji Sind.

Policijski zvaničnici su potvrdili da je dosad pronađeno 30 tijela, dok je izvučeno 60 povrijeđenih, od kojih su neki u kritičnom stanju. Navode da bi broj poginulih mogao porasti u nastavku spasilačke akcije.

Lokalna televizija je prikazala kako spasilačke ekipe izvlače žene, djecu i starije putnike iz oštećenih i prevrnutih vagona.

Zvaničnici su naveli da su spasilačke ekipe prevezle povređene putnike u obližnju bolnicu u Navabšahu.

Jedan viši službenik na željeznici rekao je da je vozni saobraćaj na glavnoj željezničkoj pruzi obustavljen zbog nesreće. Putnicima će biti omogućeni alternativni aranžmani putovanja i medicinska njega.

Ministar za željeznice Kadža Sad Rafik rekao je da bi nesreća mogla biti uzrokovana mehaničkim kvarom ili rezultatom sabotaže. Rekao je da je istraga u toku.

Željezničke nesreće se često događaju na loše održavanim željezničkim prugama u Pakistanu, gdje komunikacije i signalni sistemi iz kolonijalnog doba nisu modernizovani, a bezbjednosni standardi su loši.

tw
foto: Reuters

Ministar željeznica te države Kavadža Saad Rafik je rekao da je najmanje hiljadu putnika bilo na Hazara Ekspresu kada je izletio sa šina na dijelu pruge na kojem nijesu prijavljeni problemi.

“Moguća su dva razloga – mehanički kvar, ili je neko napravio kvar, moguća je sabotaža”, kazao je Rafik, dodajući da će biti sprovedena istraga.

Hazara Ekspres je putnički voz koji svakodnevno putuje iz lučkog grada Karačija na jugu, i vozi se 33 sata do Havelijana, u provinciji Kiber Pahtunkva, oko 1,6 hiljada kilometara sjeverno.

Bonus video: