Lijek za gojaznost čuva i srce

Rezultati studije kojom su testirane medicinske prednosti lijeka "vegovi" puno bolji od očekivanih

27307 pregleda 55 reakcija 2 komentar(a)
Rezultati bi mogli pomoći da se proširi upotreba lijeka, Foto: Rojters
Rezultati bi mogli pomoći da se proširi upotreba lijeka, Foto: Rojters

Danska kompanija "Novo Nordisk" saopštila je juče da je jedna velika studija pokazala da njen veoma efikasni lijek za gojaznost "vegovi" ima i jasnu kardiovaskularnu korist, prenio je Rojters.

Ispitivanje u kasnoj fazi je pokazalo da su pacijenti koji su koristili "vegovi" imali 20 odsto manju učestalost srčanog udara, moždanog udara ili smrti usljed srčanih bolesti u poređenju sa pacijentima koji su uzimali placebo, saopštio je "Novo".

To je značajno bolje od očekivanih 15-17 odsto, kako su predviđali investitori i analitičari. Rojters piše da rezultati nisu prošli stručnu recenziju.

Studija SELECT obuhvatila je 17.500 osoba s prekomjernom težinom ili gojaznošću koje su imale istoriju srčanih bolesti i bile su starije od 45 godina, a prethodno nisu imale istoriju dijabetesa. Studija je započeta prije skoro pet godina kako bi se ispitalo da li sedmična injekcija ima medicinske koristi.

Rojters piše da bi rezultati ispitivanja mogli pomoći da se osiguravajuće kompanije u SAD i zdravstvene vlasti u Evropi ubijede da pokrivaju troškove za "vegovi" za širi segment pacijenta.

Američki zdravstveni program Medicare za starije Amerikance, na primjer, klasifikuje tretmane za mršavljenje kao ljekove za životni stil. Eksperti kažu da bi novi podaci mogli navesti SAD, gdje "vegovi" košta 1.300 dolara mjesečno, da to preispitaju.

Rezultati studije će vjerovatno pokrenuti debatu o tome da li su dugoročni medicinski benefiti dovoljni da smanje ukupno opterećenje zdravstvenih sistema i troškova liječenja srčanih bolesti kod osoba sa prekomjernom težinom i gojaznošću.

Sve popularniji "vegovi" je transformisao tržište ljekova za mršavljenje otkad je lansiran u SAD u junu 2021, i privukao pažnju pacijenata, investitora i slavnih ličnosti širom svijeta, te povećao vrijednost akcija kompanije "Novo".

Injekcija čini da se pacijenti duže osjećaju siti i dovodi do prosječnog gubitka težine od 15 odsto kada se kombinuje sa promjenama u ishrani i vježbama. Pripada klasi ljekova poznatih kao GLP-1 agonisti, koji su prvobitno proizvedeni za liječenje dijabetesa tipa 2.

Više od 650 miliona odraslih širom svijeta je gojazno, preko tri puta više nego 1975, a oko 1,3 milijarde ima prekomjernu težinu, što pogoršava stanja kao što su srčane bolesti i dijabetes, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Bonus video: