Indijski opozicioni lider Rahul Gandi oštro kritikovao vladu zbog nasilja u Manipuru

Gandi je optužio Modijevu vladu da ubija duh Indije u državi Manipur utišavajući glasove ljudi. On je takođe optužio Modija da je izabrao ćutanje dok je država Manipur gorjela, stvarajući situaciju sličnu građanskom ratu

2147 pregleda 0 komentar(a)
Gandi, Foto: Reuters
Gandi, Foto: Reuters

Indijski opozicioni lider Rahul Gandi danas je oštro kritikovao Vladu premijera Narendra Modija zbog neuspjeha da kontroliše krvoproliće u udaljenoj sjeveroistočnoj državi Manipur.

Gandi je rekao u parlamentu da je vojska trebalo ranije da zaustavi nasilje u toj saveznoj indijskoj državi. Međutim, i pored prisustva vojnih trupa u Manipuru, sukobi traju već puna tri mjeseca. Više od 150 ljudi je poginulo, dok je više od 50.000 raseljeno od početka nereda u maju.

"Vojska može da uspostavi mir za jedan dan. Vi ne koristite vojsku", rekao je Gandi i pozvao na smjenu Vlade te države koju vodi Modijeva hinduistička nacionalistička partija Baratia Džanata.

Sukob je pokrenut kada su hrišćanski Kuki protestovali zbog zahtjeva uglavnom Hindusa za posebnim statusom koji bi im omogućio da kupe zemlju u brdima naseljenim Kukijima i drugim plemenskim grupama i da dobiju dio državnih poslova.

Gandi je optužio Modijevu vladu da ubija duh Indije u državi Manipur utišavajući glasove ljudi. On je takođe optužio Modija da je izabrao ćutanje dok je država Manipur gorjela, stvarajući situaciju sličnu građanskom ratu.

To je izazvalo bijes kod Modijevih pristalica. Ministar nauke Kiren Ridžidžu, zatražio je izvinjenje.

Ministar unutrašnjih poslova Amit Šah rekao je danas da je vlada duboko zabrinuta zbog nasilja u državi Manipur.

On je odbacio zahtjev opozicije za smjenom čelnika države Biren Singa, koji pripada njegovoj stranci i rekao da sarađuje sa saveznom vladom u okončanju nasilja u državi.

Modi je prije tri nedjelje prekinuo ćutanje povodom sukoba u Manipuru kada je kratko razgovarao sa novinarima na ulazu u parlament i osudio napad rulje na dvije žene, ali nije direktno govorio o samom nasilju u državi.

Bonus video: