SAD uvele nove sankcije Bjelorusiji

Među pojedincima i entitetima, kojima su uvedene nove kaznene mjere, su tri državna preduzeća i direktor i ogranak jedne od tih firmi, saopštio je Sekretarijat za finansije

2287 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države su u srijedu uvele nove sankcije Bjelorusiji, saopšteno je iz Sekretarijata za finansije. Sankcionisano je osam pojedinaca i pet entiteta zbog navodnog finansiranja bjeloruske vlade.

"Ovaj potez usmjeren je protiv nekoliko entiteta umiješanih u dalju represiju civilnog drušva za koju je odgovoran bjeloruski režim, njegovo saučesništvo u neopravdanom ratu Ruske Federacije u Ukrajini i obogaćivanje represivnog lidera režima Aleksandra Lukašenka", navodi se u saopštenju sekretarijata, prenosi Glas Amerike.

Lukašenko je više puta optužio zapadne zemlje da pokušavaju da ga svrgnu s vlasti poslije masovnih protesta protiv njegovog režima 2020. godine, koji su izbili nakon predsjedničkih izbora na kojima je - prema navodima opozicije - bjeloruski lider pobijedio zahvaljujući prevari. Lukašenko je odbacio te optužbe i istovremeno se oštro obračunao sa svojim protivnicima.

Zapadne sankcije uvedene su tokom prethodnih godina Bjelorusiji zbog navodnog obračuna sa demonstrantima i izborne krađe. Minsk je takođe dozvolio Moskvi da koristi bjelorusku teritoriju za slanje trupa u Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Među pojedincima i entitetima, kojima su uvedene nove kaznene mjere, su tri državna preduzeća i direktor i ogranak jedne od tih firmi, saopštio je Sekretarijat za finansije.

Sankcionisano je i četvoro službenika jedne bjeloruske vladine službe, tri pojedinca koja su omogućavala izbjegavanje sankcija u znak podrške Lukašenkovoj vladi, i jedna letjelica koja je identifikovana kao blokirana imovina.

Sankcije su između ostalog uvedene državnoj bjeloruskoj avio-kompaniji Belavia i bjeloruskoj čeličani koja je takođe sankcionisana u Evropskoj uniji.

Kažnjena je i firma povezana sa čeličanom, sa sjedištem na Floridi, pod nazivom "BEL-KAP-STEEL LLC".

Bjelorusija, na čijem čelu je od 1994. godine Lukašenko, je najveći saveznik Rusije od ostalih bivših sovjetskih republika. Rusija je u maju rasporedila taktičko nuklearno oružje na bjeloruskoj teritoriji.

Bonus video: