Novinarka zatočena u Kini: “Najviše mi nedostaju djeca”

Australijanka napisala “ljubavno pismo” domovini

15947 pregleda 2 komentar(a)
Čen Lei, Foto: Beta/AP
Čen Lei, Foto: Beta/AP

Australijska novinarka Čeng Lei, koja je uhapšena u Kini na osnovu optužbi za ugrožavanje nacionalne bezbjednosti, opisala je u “ljubavnom pismu” svojoj zemlji kako izgleda stajanje na suncu samo 10 sati godišnje.

Čeng (48) je bila voditeljka kineske državne televizije kada su je kineski bezbjednosni zvaničnici priveli u avgustu 2020. godine.

“Ljubavno pismo za 25 miliona ljudi” je njeno prvo javno saopštenje od tada. Diktirala ga je osoblju konzulata tokom posjete, a objavio ga je njen partner, prenio je Rojters.

“U mojoj ćeliji sunčeva svjetlost prodire kroz prozor, ali mogu da stojim na njoj samo 10 sati godišnje”, napisala je.

“Nisam vidjela drvo tri godine. Ponovo zamišljam svaku šetnju po šumi, rijeku, jezero, plažu sa plivanjem i piknicima i opijajućim zalascima sunca. Tajno izgovaram imena mjesta koje sam posjetila i kroz koja sam vozila.”

Novinarki još nije izrečena presuda nakon što je prije više od godinu dana počeo sudski proces protiv nje pred zatvorenim sudom u Pekingu, gdje je optužena za odavanje državnih tajni drugoj zemlji.

Australijska vlada je više puta izrazila zabrinutost zbog njenog hapšenja, koje se dogodilo dok je Kina proširivala blokade na australijski izvoz usred diplomatskog spora koji se postepeno smiruje.

Kina, koja je saopštila da bi Kanbera trebalo da poštuje pravosudni suverenitet Pekinga, ove sedmice je ukinula sankcije na australijski ječam, što je povećalo očekivanja da bi premijer Entoni Albaniz mogao prihvatiti poziv da posjeti Peking ove godine.

Rojters piše da javnost vrši pritisak na njegovu vladu da osigura oslobađanje Čen Lei.

Albaniz je u nedjelju rekao da je odluka o ječmu pozitivna, ali da želi da “ostale prepreke budu uklonjene... uključujući hapšenje Australijanaca, uključujući Čeng Lei”.

“Oslobađanje Lei i njen povratak kući, svojoj djeci, značajno bi poboljšali atmosferu u vezi s bilateralnim odnosima, iz australijske i međunarodne perspektive... u vrijeme kada obje zemlje čine napore da poboljšaju odnose”, rekao je za Rojters njen partner Nik Kojl.

Kojl je devet godina bio predsjednik Savjeta za poslovne odnose Kine i Australije dok nije napustio Peking 2022. godine.

Čeng, koja se preselila u Australiju kao desetogodišnjakinja, prisjeća se odrastanja u multikulturnoj državi.

Njena posteljina iz zatvora se provjetrava jednom godišnje dva sata na suncu i vrati se topla.

“Uvila sam se u pokrivač i pretvarala se da me grli porodica”, napisala je. “Najviše mi nedostaju djeca”. Njena djeca, koja imaju 11 i 14 godina, žive u Australiji sa svojom babom.

Bonus video: