Sporazum o razmjeni: Američki zatvorenici izvedeni iz iranskog zatvora

Pet američkih državljana zatvorenih u Iranu pod optužbom da su sarađivali s neprijateljskom vladom prebačeno je iz zatvora Evin u Teheranu u nepoznati hotel, nakon izvještaja da su SAD i Iran postigli dogovor o razmjeni zatvorenika

4041 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iran je potvrdio da su oslobođeni američki zatvorenici iz zatvora Evin u Teheranu u okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javila je zvanična novinska agencija Irna, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"U skladu sa tim sporazumom pet iranskih zatvorenika u SAD i pet američkih zatvorenika u Iranu će biti razmijenjeno", objavila je agencija Irna pozivajući se na dobro obaviješten izvor.

Pet američkih državljana zatvorenih u Iranu pod optužbom da su sarađivali s neprijateljskom vladom prebačeno je iz zatvora Evin u Teheranu u nepoznati hotel, nakon izvještaja da su SAD i Iran postigli dogovor o razmjeni zatvorenika.

Državljani SAD-a prebačeni su 10. avgusta nakon višemjesečnih pregovora Teherana i Vašingtona iza zatvorenih vrata.

Prema riječima Džereda Gensera, advokata jednog od zatvorenika, četiri zatvorenika su prebačena iz zatvora Evin u hotel. Genser je rekao da se čini da je peti američki državljanin već stavljen u kućni pritvor.

Vašington potvrdio oslobađanje

Saopštenje Vijeća za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće (NSC) potvrdilo je oslobađanje američkih državljana Siamaka Namazija, Morada Tahbaza, Emada Šarkija i još dvojice Amerikanaca koji žele ostati privatni.

"Dobili smo potvrdu da je Iran pustio iz zatvora pet Amerikanaca koji su nepravedno pritvoreni i da ih je stavio u kućni pritvor", rekla je portparolka NSC Adrien Votson u saopštenju.

Votson je rekla da je puštanje Amerikanaca na slobodu "ohrabrujući korak", naglasila je da "oni uopšte nisu trebali biti pritvoreni" i da se nastavljaju napori da se vrate kući.

Pregovori za njihovo eventualno puštanje i dalje su u toku i delikatni su, dodala je.

Genser je prelazak Amerikanaca iz zatvora Evin u kućni pritvor nazvao "važnim razvojem događaja".

"Iako se nadam da je ovo prvi korak ka njihovom konačnom oslobađanju, u najboljem slučaju to je samo preliminarna akcija i ništa više", dodao je.

Zatvorenici su pušteni ubrzo nakon što je Njujork Tajms izvijestio da su Iran i SAD postigli dogovor o oslobađanju Amerikanaca u zamjenu za neodređeni broj zatvorenih Iranaca i Teheranu koji dobije pristup do šest milijardi dolara prihoda od nafte u humanitarne svrhe.

Znak napretka u odnosima

Gregori Bru, analitičar Eurasia Group, rekao je za Radio Farda da je ovakav razvoj događaja prvi konstruktivan znak napretka u odnosima između SAD i Irana od izvještaja o neformalnom razumijevanju u junu.

"Uprkos eskalaciji tenzija u Persijskom zalivu, i dalje izgleda da su obje strane zainteresovane za preduzimanje malih koraka ka deeskalaciji", rekao je Bru.

"Važna oblast na koju treba obratiti pažnju je nuklearno pitanje. SAD žele da Iran oslobodi svoje zarobljenike, ali ono što zaista žele vidjeti je da Iran poveća svoju saradnju s nuklearnom agencijom UN-a i smanji svoje obogaćivanje uranijuma", ocijenio je.

Moguće je da će napredak po pitanju nuklearnog pitanja graditi sporazum o zatvorenicima, rekao je Bru, ali je dodao: "Moraćemo sačekati ažuriranje nuklearne agencije UN-a da znamo da li je Iran preduzeo korake koje SAD žele."

Iran pod sankcijama i nemirima

Iranska ekonomija je sputana zapadnim sankcijama zbog stanja ljudskih prava, a nemiri su potresli zemlju od kraja prošle godine usljed pada životnog standarda, zaostalih plata i nedostatka socijalne podrške.

Dodatno, smrt 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru u septembru, jer nije nosila maramu, udahnula je novi život demonstracijama, koje su zvaničnici širom zemlje pokušali ugušiti oštrim mjerama.

Američko-iranski odnosi su takođe oslabili zbog neuspjeha da se oživi nuklearni sporazum za koji je predsjednik Džozef Bajden obećao da će ga obnoviti kada se kandidovao za predsjednika.

Pregovori usmjereni na oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i svjetskih sila ostaju u mrtvoj tački. U nedostatku sporazuma, Teheran je smanjio svoje obaveze kako bi omogućio praćenje i pružanje dodatnih informacija o svom nuklearnom programu.

Bonus video: