Napad u pakistanskom Beludžistanu, na meti militanata kineski inženjeri

Sarfaraz Ahmed Bugti, senator i bivši ministar unutrašnjih poslova Beludžistana, napisao je na Tviteru, da nijedan kineski državljanin nije ubijen u napadu

5743 pregleda 0 komentar(a)
Luka Gwadar koja je u fokusu kinesko pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC), Foto: Shutterstock
Luka Gwadar koja je u fokusu kinesko pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC), Foto: Shutterstock

Neidentifikovani militanti su 13. avgusta napali konvoj kineskih inženjera u jugozapadnoj pakistanskoj provinciji Beludžistan.

Zvaničnici su za RSE Radio Mashaal rekli da su u razmjeni vatre povrijeđena tri pripadnika obezbjeđenja, dok su dva militanata ubijena, a tri ranjena.

Sarfaraz Ahmed Bugti, senator i bivši ministar unutrašnjih poslova Beludžistana, napisao je na Tviteru, da nijedan kineski državljanin nije ubijen u napadu.

Pakistanska vojska izdala je saopštenje u kojem potvrđuje napad, rekavši da su "teroristi koristili malokalibarsko oružje i ručne bombe tokom aktivnosti".

Oslobodilačka vojska Baluča (BLA) izdala je saopštenje u kojem preuzima odgovornost za napad.

"Danas je brigada BLA Majeed gađala konvoj kineskih inženjera u oblasti Gwadar", navodi se u saopštenju.

U drugom saopštenju, BLA je tvrdila da su dva bombaša samoubice ubila četiri kineska inženjera i devet pakistanskih snaga sigurnosti. Te informacije nije bilo moguće provjeriti.

BLA je u prošlosti nekoliko puta ciljala kineske državljane i upozoravala je Peking da ne sklapa sporazume o razvoju u Beludžistanu s pakistanskom vladom.

U aprilu 2022. žena bombaš samoubica ubila je tri kineske učiteljice u Karačiju. 2021. godine, eksplozija je pogodila autobus u kojem su bili kineski radnici, ubivši njih devet, plus još četiri putnika. BLA je 2020. godine preuzela odgovornost za napad na pakistansku berzu za koji je rekla da je imao za cilj "kineske eksploatatorske planove" u Beludžistanu.

Kina provodi brojne projekte u Pakistanu pod okriljem Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC). CPEC je kamen temeljac kineske široke kineske inicijative Pojas i put i fokusira se na povezivanje kineske provincije Xinjiang s lukom Gwadar.

Inicijativa vrijedna 60 milijardi dolara obuhvata širok spektar razvojnih i infrastrukturnih projekata.

Hiljade pakistanskih snaga sigurnosti raspoređene su da se suprotstave prijetnjama projektima.

Zamjenik kineskog premijera He Lifeng posjetio je Islamabad u julu kako bi obilježio 10. godišnjicu projekta CPEC.

Bonus video: