Indija: Obilna kiša na Himalajima izazvala klizišta, poginula najmanje 41 osoba

Neobično jake kiše i otapanje glečera doveli su do smrtonosnih bujica i poplava u planinama Indije i susjednog Pakistana i Nepala tokom posljednje dvije godine, a zvaničnici navode da su to posljedice klimatskih promjena

1624 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Indije, Foto: Reuters
Detalj iz Indije, Foto: Reuters

Obilna kiša na indijskim Himalajima izazvala je klizišta tokom vikenda u kojima je poginula najmanje 41 osoba, a više od deset je blokirano ili nestalo, izvijestili su u ponedjeljak zvaničnici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Neobično jake kiše i otapanje glečera doveli su do smrtonosnih bujica i poplava u planinama Indije i susjednog Pakistana i Nepala tokom posljednje dvije godine, a zvaničnici navode da su to posljedice klimatskih promjena.

Na televizijskim snimcima iz indijske države Himačal Pradeš prikazane su kuće sravnjene odronima, autobusi i automobili koji vise na ivici provalija nakon što su putevi oštećeni, kao i stotine ljudi na mjestima za spašavanje dok radnici službi za hitne intervencije raščišćavaju ruševine.

"Tragedija je ponovo zadesila Himačal Pradeš, sa neprestanim padavinama u proteklih 48 sati", rekao je državni ministar Suhvinder Singh Suhu u objavi na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

Podatke o žrtvama i nestalima objavio je državni krizni štab.

Bonus video: