Južna Koreja poziva na snažnu bezbjednosnu saradnju sa SAD i Japanom uoči zajedničkog samita

Samit će "postaviti novu prekretnicu u trilateralnoj saradnji doprinoseći miru i prosperitetu na Korejskom poluostrvu i u Indo-pacifičkom regionu", rekao je Jun u današnjem televizijskom obraćanju

3386 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jul danas se založio za jačanje bezbjednosne saradnje sa SAD i Japanom kako bi se suočili sa sjevernokorejskom nuklearnom prijetnjom rekavši da će predstojeći samit sa američkim i japanskim liderima u Kemp Dejvidu "postaviti novu prekretnicu u trilateralnoj saradnji".

To će biti prvi put da se lideri tri zemlje okupe posebno na trilateralnom samitu, a ne na marginama međunarodnih sastanaka.

To pokazuje da su ozbiljni u pogledu jačanja svojih veza usljed regionalnih izazova kao što je nuklearni arsenal Sjeverne Koreje i rivalstvo Vašingtona sa Pekingom.

Samit će "postaviti novu prekretnicu u trilateralnoj saradnji doprinoseći miru i prosperitetu na Korejskom poluostrvu i u Indo-pacifičkom regionu", rekao je Jun u današnjem televizijskom obraćanju.

Jun je rekao da sedam baza koje je Japan obezbijedio komandi UN na čelu sa SAD služe kao "najveći faktor odvraćanja" koji sprečava Sjevernu Koreju da izvrši invaziju na Južnu Koreju.

Očekuje se da će samit u Kemp Dejvidu naljutiti Sjevernu Koreju, koja tvrdil da je potezi SAD u jačanju vojne saradnje sa Južnom Korejom i Japanom tjeraju da ojača svoje vojne kapacitete. Sjeverna Koreja smatra vojne vježbe koje predvode SAD na i u blizini Korejskog poluostrva kao probu za invaziju.

Kina je takođe osudila samit. Južna Koreja tvrdi da njeni napori da ojačaju saradnju sa SAD i učestvovanje u regionalnim inicijativama koje predvode SAD ne ugrožavaju Kinu, njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Bonus video: