Libija: Sukobi oružanih grupa u Tripoliju

Libija je, podsjeća AP, od 2014. godine podijeljena između rivalskih administracija na istoku u Bengaziju i zapadu u Tripoliju, od kojih je svaka podržana od različitih naoružanih milicija i stranih vlada

3197 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sukobi između suparničkih oružanih grupa u Tripoliju ostavili su stanovništvo koje nije bilo u mogućnosti da pobjegne od nasilja, zarobljeno u svojim domovima u najtežim borbama u Libiji od početka godine, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Borbe su izbile između 444. brigade i Specijalnih snaga za odvraćanje u ponedjeljak kasno uveče, javila je agencija AP.

Tenzije su se rasplamsale nakon što je zapovjednik 444. brigade navodno zadržan od suparničkih snaga na aerodromu u Tripoliju u ponedjeljak.

Ministarstvo zdravlja je apelovalo na zaraćene strane da dozvole vozilima i ekipama Hitne pomoći da uđu u pogođena područja, prije svega u južni dio grada, i da se pobrinu da krv stigne u obližnje bolnice.

Još je nejasno koliko ima žrtava, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Misija Ujedinjenih nacija za podršku u Libiji objavila je da sa zabrinutošću prati "razvoj događaja" koji su počeli u ponedjeljak i pozvala na hitan prekid sukoba.

Predstavnički dom, koji se nalazi u istočnom gradu Bengaziju, saopštio je da je njegova rivalska vlada sa sjedištem u Tripoliju odgovorna za nasilje.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Libiji izdale su saopštenja u kojima su izrazili zabrinutost u vezi sa eskalacijom nasilja u Tripoliju.

Eskalacija je uslijedila nakon mjeseci relativnog mira u Libiji.

Libija je, podsjeća AP, od 2014. godine podijeljena između rivalskih administracija na istoku u Bengaziju i zapadu u Tripoliju, od kojih je svaka podržana od različitih naoružanih milicija i stranih vlada.

Bonus video: