Sjeverna Koreja osudila američke planove za sastanak Savjeta bezbjednosti UN o ljudskim pravima

SAD koje ovog mjeseca predsjedavaju Savjetom bezbjednosti, zakazale su za četvrtak sastanak o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji

3431 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Savjeta bezbjednosti UN, Foto: Shutterstock
Sa jedne od ranijih sjednica Savjeta bezbjednosti UN, Foto: Shutterstock

Sjeverna Koreja je danas osudila planove SAD za sastanak Savjeta bezbjednosti o stanju ljudskih prava u toj zemlji.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kim Son Gjong nazvao je SAD "silom u opadanju" i rekao da ako se Savjet bavi ljudskim pravima bilo koje zemlje, SAD bi trebalo da budu prve na udaru "jer su anti-narodno carstvo zla, potpuno izopačeno zbog svih vrsta društvenih zala."

SAD koje ovog mjeseca predsjedavaju Savjetom bezbjednosti, zakazale su za četvrtak sastanak o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji.

Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild rekla je novinarima prošle nedjelje da će šef UN za ljudska prava Volker Tirk i nezavisna istražiteljka UN za ljudska prava u Sjevernoj Koreji Elizabet Salmon podnijeti izvještaj članovima savjeta.

Savet bezbjednosti "mora da se pozabavi užasima, zloupotrebama i zločinima koje je počinio režim sjevernokorejskog lidera Kim Džong Ila protiv sopstvenog naroda, kao i naroda Japana i Južne Koreje," rekla je američka ambasadorka.

Rusija i Kina, koje održavaju bliske veze sa Sjevernom Korejom, blokirale su svaku rezoluciju Savjeta bezbjednosti nakon što su u maju 2022. godine uložile veto na rezoluciju SAD i kojom bi se uvele nove sankcije zbog niza lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila od strane Sjeverne Koreje.

Stoga se ne očekuje da će savjet preduzeti bilo kakve mjere na sjednici u četvrtak.

Kina i Rusija bi mogle da protestuju zbog održavanja otvorenog sastanka, za koji je potrebna podrška najmanje devet od 15 članova savjeta, ali su američki zvaničnici rekli da će se sastanak održati.

Bonus video: