Sjeverna Koreja prvi put o Trevisu Kingu: Američki vojnik priznao da je "nezakonito upao na teritoriju"

"Tokom istrage, King je priznao da je odlučio da dođe u DNRK jer je imao negativan stav o maltretiranju i rasnoj diskriminaciji u američkoj vojsci", navodi se u izvještaju KCNA

9670 pregleda 0 komentar(a)
King, Foto: Reuters
King, Foto: Reuters

Američki vojnik koji je prošlog mjeseca prešao granicu i ušao u Sjevernu Koreju priznao je da je "nezakonito upao na teritoriju te države", objavila je državna novinska agencija KCNA, pozivajući se na izvore iz istrage, prenosi Glas Amerike.

Izvještaj je prvi javni komentar Sjeverne Koreje o slučaju Trevisa Kinga, koji se vraćao u Sjedinjene Američke Države (SAD) poslije sukoba sa južnokorejskom policijom kada se iskrao kako bi otišao na turističko putovanje u Demilitarizovanu zonu.

"Prema istrazi relevantnog organa DNRK, Trevis King je priznao da je ilegalno upao na teritoriju DNRK", saopštila je KCNA, koristeći skraćenicu za zvaničan naziv Sjeverne Koreje.

"Tokom istrage, King je priznao da je odlučio da dođe u DNRK jer je imao negativan stav o maltretiranju i rasnoj diskriminaciji u američkoj vojsci", navodi se u izvještaju KCNA.

Poslije tuče u pabu u alkoholisanom stanju, incidenta sa policijom i boravka u južnokorejskom zatvoru, King je prošlog mjeseca odveden na aerodrom kako bi odletio u Teksas.

Ali umjesto da otputuje u Fort Blis na disciplinsko saslušanje, King se iskrao, pridružio se obilasku Demilitarizovane zone i otišao preko granice.

Kinga su "držali pod kontrolom vojnici Korejske narodne armije na dužnosti dok je namjerno upao u područje DNRK između sobe za vojne kontakte DNRK i SAD i sobe za odmor oficira bezbjednosti duž vojne demarkacione linije", saopštila je KCNA u srijedu, prvi put potvrđujući da je King pritvoren u Sjevernoj Koreji.

"Takođe je izrazio spremnost da traži izbjeglički status u DNRK ili trećoj zemlji, rekavši da je razočaran neravnopravnošću u američkom društvom", saopštila je KCNA, dodajući da je vladina istraga u toku.

Do incidenta u julu došlo je u periodu kada su odnosi između dvije Koreje na jednoj od najnižih tačaka u istoriji.

Diplomatski napori su u zapećku, a sjevernokorejski lider Kim Džong Un najavljuje ubrzan razvoj oružja, među kojim su i taktičke nuklearne bojeve glave.

Ranije ovog mjeseca, Komanda Ujedinjenih nacija je saopštila da je Sjeverna Koreja „reagovala” na napore da se razgovara o tom slučaju.

Entoni Blinken, američki državni sekretar, potvrdio je tada da je ostvaren kontakt sa predstavnicima Sjeverne Koreje, dodajući da još ne zna gdje se King nalazi i u kakvom je stanju.

Dvije Koreje ostaju tehnički u ratu jer se sukob iz perioda 1950. do 1953. završio primirjem, a ne sporazumom i na većem dijelu granice je pojačano prisustvo oružanih snaga.

Ali na južnokorejskoj strani postoji niža betonska ograda i relativno lako može da se preskoči, uprkos prisustvu vojnika sa obje strane.

Pjongjang ima dugu istoriju pritvaranja Amerikanaca i njihovog korišćenja kao ulog u bilateralnim pregovorima.

Bonus video: