Palestinska djeca sanjaju bioskop i kokice

Stanovnici Gaze su uživali u projekciji filma na platnu prvi put nakon tri decenije

12828 pregleda 24 reakcija 4 komentar(a)
Palestinske porodice tokom projekcije filma, Foto: Reuters
Palestinske porodice tokom projekcije filma, Foto: Reuters

Sjedeći na gumama automobila, kamenju i humkama od pijeska, Palestinci svih uzrasta su uživali u retkoj filmskoj projekciji na velikom platnu na obali Gaze.

Projekcija na otvorenom, sa repertoarom koji je uključio animiranu dječju komediju "Ferdinand", mnogim gledaocima je pružila prvo iskustvo gledanja filma na platnu od kada je posljednji bioskop u ovoj siromašnoj enklavi zatvoren prije više od tri decenije, piše Rojters.

Projekcije koje je priredio kafić "More je naše", bile su osmišljene da promovišu teme kulture i istorije koje je odobrila konzervativna islamistička vlada Hamasa.

One su kod nekih u publici izazvale želju za više takvih sadržaja.

Gaza
foto: Reuters

"Nadam se da će jednog dana postojati bioskop, kako bih mogao ići da gledam filmove i jedem kokice," rekao je 13-godišnji Muhamed Zidan dok su se druga djeca valjala po pijesku smijući se crtanim filmovima.

Bioskopi su nekada cvjetali u Gazi, kada su Palestinci hrlili da gledaju arapske, zapadne i azijske filmove, ali su zapaljeni u Prvoj intifadi 1987. godine, a potom ponovo izgoreli 1996. tokom talasa unutrašnjeg nasilja.

Rojters navodi da je posljednji bioskop, koji je odavno napušten, sada utočište za slijepe miševe.

Iako su stanovnici Gaze mogli ići na projekcije filmova koje su povremeno održavane u pozorištima i drugim prostorima, ovakav kompletan repertoar filmova prikazanih tokom nekoliko nedjelja na ovom mjestu je rijetki užitak.

Gaza
foto: Reuters

"Filmove možemo gledati na mobilnim telefonima, ali ovo je nešto novo i lijepo," rekla je 15-godišnja Hadil Heđi.

Ali Mhana (35), vlasnik kafića i lokalni dramski pisac, rekao je da nikada nije bio u običnom bioskopu.

"Na moru, ne morate tražiti publiku, more ima svoju publiku. Ljudi su ovdje stalno, uključujući djecu, koje privlači zvuk i slika i dolaze da gledaju filmove," rekao je Mhana.

Bonus video: