Havaji: Šef Uprave za vanredne situacije podnio ostavku

Stanovnici Mauija su se žalili da se sirene za opasnost nijesu oglasile tokom požara i da nijesu bili upozoreni

1329 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa Havaja, Foto: Reuters
Detalj sa Havaja, Foto: Reuters

Administrator Uprave za vanredne situacije okruga Maui, Herman Andaja, koji se suočio sa kritkama stanovništva i medija zbog načina na koji je upravljano katastrofalnim požarima, podnio je ostavku.

U vatrenoj stihiji na Havajima poginulo je najmanje 111 ljudi, a stotine se vode kao nestale.

U zvaničnom saopštenju šefa okruga Maui Ričarda Bisena, za ostavku Andaje navode se zdravstveni razlozi, prenosi Glas Amerike.

“S obzirom na ozbiljnost krize sa kojom se suočavamo, moj tim i ja ćemo postaviti nekoga na ovu ključnu poziciju što je prije moguće“, rekao je Bisen.

Ostavka se desila dan nakon što se Andaja prvi put pojavio u javnosti, a više od nedjelju dana nakon požara koji je napravio štetu od 5,5 milijardi USD.

Stanovnici Mauija su se žalili da se sirene za opasnost nijesu oglasile tokom požara i da nijesu bili upozoreni.

Andaja je na konferenciji za novinare rekao da je takva odluka donijeta jer bi sirene bile “neefikasne i zbunjuće”.

“Građani su obučeni da bježe u više predjele kada čuju sirene. Da smo ih oglasili, ljudi bi otišli ka planini, u ovom slučaju - pravo u požare”, rekao je Andaja.

Agencija AP je objavila da je zakazivanje sistema za uzbunu bio samo jedan od pogrešnih poteza u komunikaciji nadležnih, što je doprinijelo haosu.

Havaji imaju jedan od najvećih sistema sirena za opasnost na svijetu. Napravljen je poslije cunamija 1946. koji je na Velikom ostrvu ubio najmanje 150 ljudi, a koristi se i u slučaju požara.

Državna tužiteljka Havaja En Lopez najavila je da će nezavisna organizacija sprovesti istragu o odgovoru vlade na katastrofu i da će ta istraga vjerovatno trajati mjesecima.

Bonus video: