Kineska Evergrande grupa podnijela zahtjev za bankrot

Ukupni dugovi Evergrandea do kraja prošle godine dostigli otprilike dva odsto cjelokupnog kineskog bruto domaćeg proizvoda

3478 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kineska Evergrande grupa je u četvrtak u Njujorku podnijela zahtjev za bankrot.

Kompanija je svojevremeno bila drugi najveći investitor u Kini po prodaji, ali se firma zadužila u velikim količinama i platila svoj dug 2021. godine, što je izazvalo tekuću imovinsku krizu u zemlji, prenosi Biznis.ba.

Evergrande je podnio zahtjev za zaštitu od stečaja prema Poglavlju 15, koje dozvoljava američkom stečajnom sudu da prizna stečajni postupak ili postupak restrukturiranja duga koji uključuje strane zemlje. Poglavlje 15 stečaj daje stranim povjeriocima pravo da učestvuju u slučajevima stečaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabranjuje diskriminaciju tih stranih povjerilaca.

Evergrande je prošlog mjeseca izvijestio da je izgubio 81 milijardu dolara dioničarskog novca 2021. i prošle godine, prema podacima berze. U prijavi je takođe otkriveno da su ukupni dugovi Evergrandea dostigli 2,437 biliona juana (JPY) odnosno 340 milijardi dolara do kraja prošle godine ili otprilike dva odsto cjelokupnog kineskog bruto domaćeg proizvoda.

U martu ove godine, Evergrande je predstavio više milijardi dolara vrijedan plan restrukturiranja kako bi isplatio svoje međunarodne kreditore.

Kompanija je imala više od 270 milijardi dolara ukupnih obaveza, što je najveći plan restrukturiranja duga u Kini ikada.

Bonus video: