Poplave u Meksiku zbog uragana Hilari

Oluja se kreće ka Sjedinjenim Američkim Državama

5933 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Uragan Hilari jurio je juče prema meksičkom poluostrvu Baha Kalifornija, objavila je američka vladina agencija, upozorivši da su katastrofalne i po život opasne poplave vjerovatne i na poluostrvu i jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) naveo je kako je uragan tokom večeri slabio na svom putu prema zapadno-centralnoj obali poluostrva, prenosi Hina.

Predviđa da će izgubiti još snage i pretvoriti se u tropsku oluju na putu prema južnoj Kaliforniji tokom dana i uveče. Ali, opasne kiše i dalje predstavljaju veliku zabrinutost, naveo je NHC, s očekivanim padavinama do 25 centimetara u nekim regijama Baha Kalifornije i Kalifornije.

"Očekuju se bujične i urbane poplave, lokalno katastrofalne, posebno u sjevernim djelovima poluostrva", saopštila je agencija. Američki predsjednik Džo Bajden dobio je izvještaj o pripremama za uragan i o saradnji njegovog tima s državnim i lokalnim agencijama uoči oluje, saopštila je Bijela kuća.

Na području meksičkog poluostrva Baha Kalifornija otkazane su neke školske i sporedne aktivnosti do sjutra, a vlasti u drugom po veličini meksičkom gradu, Tihuani, pozvale su ljude u zonama visokog rizika da se presele u privremena skloništa.

Uragan Hilari kretao se prema sjeveru-sjeverozapadu brzinom od 27 kilometara na sat, s maksimalnim stalnim vjetrom od 177 kilometara na sat, naveo je NHC.

Obilne kiše već su pogodile djelove Baka Kalifornije i jugozapada SAD. Američke vlasti upozorile su građane i kompanije da preduzmu mjere opreza.

U Sjedinjenim Državama uragan je već ometao letove i bejzbol utakmice, neke od kojih su odgođene ili prebačene.

Gotovo 200 letova planiranih za danas na međunarodnom aerodromu San Dijego je otkazano, a još 184 za sjutra, prema veb-stranici FlightAware.

Bonus video: