Pakistan: Svi putnici spašeni iz zaglavljene žičare

Sedam učenika i jedan učitelj ostali zaglavljeni nakon što su u sedam ujutru krenuli u školu u udaljenom planinskom području u Batagramu, oko 200 kilometara sjeverno od Islamabada

28984 pregleda 12 komentar(a)
Djeca su žičarom išla u školu u provinciji Hajber Pahtunhva, kada je jedan od kablova kabine pukao, Foto: Printscreen Twitter
Djeca su žičarom išla u školu u provinciji Hajber Pahtunhva, kada je jedan od kablova kabine pukao, Foto: Printscreen Twitter
Ažurirano: 23.08.2023. 12:22h

Svi putnici izučeni su iz zaglavljene žičare u Pakistanu, potvrdio je privremeni premijer Pakistana Anvar-ul-Hak Kakar na Tviteru.

Pakistanska vojska izvukla je sedmoro djece i učitelja iz kabine žičare koja je ostala da visi iznad provalije nakon što je pukla jedna od sajli, piše Rojters.

Oni su u ostali zaglavljeni nakon što su u sedam ujutru krenuli u školu u udaljenom planinskom području u Batagramu, oko 200 kilometara sjeverno od Islamabada.

Na video snimku koji je podijelio službenik spasilačke agencije prikazano je više od deset spasilaca i mještana poređanih u blizini ruba mračne jaruge, koji vuku sajlu dok dječak koji je za nju zakačen pojasom nije stigao bezbjedno na padinu uz povike "Bog je veliki ".

Izvor Rojtersa je dodao da je vojska poslala stručnjake i da će pokušati spasiti djecu tako što će ih prebacivati jedno po jedno na malu platformu duž kabla.

U spašavanju su učestvovali i članovi zajednice iz okolnih područja koji su imali iskustva u spašavanju ljudi na ovaj način.

"To je spora i rizična operacija. Jedna osoba se treba vezati konopcem i ući će u malu žičaru i spasiti ih jednu po jednu", rekao je Abdul Nasir Kan, obližnji stanovnik.

Žičara je ostala zaglavljena na pola puta, nakon što je jedan od dva kabla pukao.

Spasilačku misiju koplikovao je olujni vjetar u tom području i činjenica da elisa helikoptera može dodatno destabilizovati kabinu, rekao je ranije jedan od spasilaca za Rojters.

Bonus video: