Sjeverna Koreja je ispalila balistički projektil srednjeg dometa

"Uložićemo maksimalni napor da zaštitimo živote ljudi", rekao je Abe uoči hitnog sastanka sazvanog zbog ispaljivanja rakete
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa Japan, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja raketa Japan, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2017. 16:15h

Američki zvaničnici su kazali da je projektil koji je Sjeverna Koreja ispalila ka Japanu, najvjerovatnije balistički projektil srednjeg dometa, javlja Rojters.

Raketa koju je Sjeverna Koreja ispalila prema Japanu raspala se na tri dijela i pala u japansko more, 1.180 kilometara istočno od rta Erimo na ostrvu Hokaido, objavila je japanska televizija NHK.

Sistem upozorenja japanske vlade J-Alert savjetovao je građane na tom području da preduzmu mjere predostrožnosti.

Japanska vojska nije pokušala da sruši projektil koji je prešao preko japanske teritorije.

Južnokorejska vojska je saopštila da je projektil ispaljen iz regiona Sunan u blizini glavnog grada Pjongjanga.

Američki Pentagon je potvrdio da je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela teritoriju Japana, ali i naglasio da ona ne predstavlja prijetnju za Sjevernu Ameriku, dok je japanski premijer Šinzo Abe u kratkom obraćanju nakon lansiranja kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti narod.

"Uložićemo maksimalni napor da zaštitimo živote ljudi", rekao je Abe uoči hitnog sastanka sazvanog zbog ispaljivanja rakete.

Iz japanske Vlade je saopšteno da će blisko sarađivati sa SAD, Južnom Korejom i ostalim partnerima i "pravovremeno i odgovarajuće odgovoriti".

Ocijenjeno je da je ispaljivanje rakete preko teritorije Japana "bez presedana, ozbiljna i velika prijetnja naciji".

Abe i predsjednik SAD Donald Tramp dogovorili su se tokom telefonskog razgovora da naprave veći pritisak na Sjevernu Koreju nakon što je ponovno lansirala raketu.

Složili su se da se sazove hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kako bi se razmotrile dalje akcije protiv Sjeverne Koreje.

"Predsjednik Tramp je kazao da su SAD 100 odsto uz Japan", rekao je Abe novinarima.

Južna Koreja je takođe osudila lansiranje rakete.

"Snažno ćemo odgovoriti na temelju našeg savezništva sa SAD ako Sjeverna Koreja nastavi sa nuklearnim i raketnim provokacijama", saopštilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Bonus video: