SAD: Njujork poslije pandemije kovida-19 uveo nova pravila za bašte uličnih restorana

Restorani će moći da postavljaju bašte i druge objekte na "ivice gradskih ulica" od aprila do novembra svake godine. Od novembra do aprila, sve sa ulica mora da bude uklonjeno

4124 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grad Njujork donio je odluku da restorani i kafići mogu da zadrže bašte koje su otvorene tokom pandemije korona virusa.

Zbog ograničenja za okupljanje u zatvorenim prostorima, grad je u to vrijeme odobrio otvaranje bašta brojnim restoranima, koji bi bez njih ostali bez posla, piše Glas Amerike.

Po okončanju pandemije, postavilo se pitanje šta će se dogoditi sa tim objektima, u gradu u kojem su ranije teško dobijali dozvole.

U avgustu 2023. Njujork je donio odluku da pandemijski novitet postane stalni dio gradskog pejzaža.

Restorani će moći da postavljaju bašte i druge objekte na "ivice gradskih ulica" od aprila do novembra svake godine. Od novembra do aprila, sve sa ulica mora da bude uklonjeno.

Nova regulativa omogućila je i postavljanje bašta na trotoarima na mnogo više mjesta u gradu nego ranije. Bašte na trotoarima mogu da ostanu tokom čitave godine. Ugostitelji su zadovoljni zbog toga.

Ipak, nisu svi oduševljeni novim propisima. Neki Njujorčani kažu da bašte više nisu potrebne, da zauzimaju mnogo prostora, iz njih dolazi buku i dovode do zastoja u saobraćaju. Takođe, neki od tih objekata su oronuli i napušteni.

Njujork tek treba da donese odluke o naknadama za dozvole i dizajnu objekata. Puna primjena pravila počinje u novembru 2024.

Bonus video: