Ministarka spoljnih poslova Libije suspendovana poslije sastanka sa prvim diplomatom Izraela

Kako je navedeno protiv ministarke je pokrenuta istraga zbog prvog ikada održanog sastanka između najviših diplomata Libije i Izraela

7142 pregleda 3 komentar(a)
Manguš, Foto: Shutterstock
Manguš, Foto: Shutterstock

Jedan od premijera Libije Abdul Hamid Dbeibah, koji predvodi vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju, izjavio je danas da je suspendovao ministarku spoljnih poslova Nadžlu Manguš dan pošto je Izrael objavio da se prvi izraelski diplomata Eli Koen sastao sa njom prošle nedjelje.

Vijesti o tom sastanku izazvale su ulične proteste usred haosa u toj zemlji Sjeverne Afrike.

Kako je navedeno protiv ministarke je pokrenuta istraga zbog prvog ikada održanog sastanka između najviših diplomata Libije i Izraela.

Izraelski ministar Koen i ministarka Manguš sastali su se u Rimu prošle nedjelje, što se smatra malim prodorom za Vladu Izraela jer je njena čvrstorukaška politika dovela do zahlađenja veza s arapskim svijetom koje su prethodno jačale.

Koen je rekao da je sa libijskom ministarkom razgovorao o važnosti očuvanja nasleđa bivše libijske jevrejske zajednice, uključujući renoviranje sinagoga i grobalja.

Razgovaralo se takođe o mogućoj izraelskoj humanitarnoj i pomoći u oblasti poljoprivrede i upravljanja vodom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

Libijsko Ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu nastojalo da umanji značaj, označivši sastanak, tokom sastanka s ministrom spoljnih poslova Italije, "nepripremljenim i nezvaničnim".

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo jutros na pitanja novinara koji su se interesovali, pored ostalog, da li je saopštenje o sastanku koordinisano sa Libijom.

Ta zemlja je u haosu poslije pobune u kojoj je dugogodišnji diktator Moamer el Gadafi zbačen sa vlasti 2011. godine.

Naftom bogata Libija je podijeljena između vlade koju podržava Zapad u Tripoliju i rivalske administracije na istoku zemlje.

Svaku stranu podržavaju oružane grupe i strane vlade.

Za Gadafija je Izrael bio neprijatelj i on je zdušno podržavao Palestince, uključujuči radikalne ekstremističke organizacije koje se protive miru sa jevrejskom državom.

Saopštenje o sastanku izazvalo je proteste u Tripoliju i drugim gradovima na zapadu Libije.

Neki demonstranti su upali u sjedište ministarstva spoljnih poslova da osude sastanak, a drugi su napali i podmetnuli požar u rezidenciji premijera u Tripoliju, sudeći po lokalnim izveštajima.

U gradu Zavija demonstranti su zapalili izraelsku zastavu, dok su drugi nosili palestinsku.

Demonstracija je bilo i u gradu Mistra, uporištu premijera Dbeibaha, a snimak je objavljen na društenim mrežama.

Kalid al Mišri, političar islamista koji je predsjedavao Državnim savjetom, zakonodavnim tijelom sa sjedištem u Tripoliju, osudio je sastanak i pozvao na smjenu vlade Dbeibaha, bliske SAD i Zapadu.

Predstavnički dom sa sjedištem na istoku je takođe osudio satanak označivši ga "pravnim i moralnim kriminalom" i pozvao na hitnu sednicu u Bengaziju.

U Izraelu je vođa opozicije, bivši šef diplomatije i premijer Jair Lapid kritikovao Koena što je objavio da se sastao sa libijskom koleginicom.

On je saopštio da se zemlje širom svijeta pitaju danas da li moguće održavati spoljne odnose s Izraelom i da li mu se može vjerovati.

Bonus video: