Suđenje Trampu u Vašingtonu zakazano za početak marta 2024.

Suđenje bi trebalo da počne dan prije takozvanog "super utorka", kada se u najmanje 12 američkih država glasa na stranačkim izborima za predsjedničkog kandidata

5646 pregleda 2 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu po federalnim optužbama za zavjeru za prekrajanja volje birača na izborima 2020. počeće 4. marta 2024. godine, odlučila je sutkinja federalnog suda u ponedjeljak. To je dan prije ključnih stranačkih izbora za predsjedničku nominaciju za koju se Tramp kandidovao, prenosi Glas Amerike.

“Javnost ima pravo na brzo i efikasno rješenje ovog pitanja", poručila je okružna sutkinja u prijestonici Vašingtonu Tanja Čatkan.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži najavio da će se žaliti na odluku o početku suđenja. Trampovi advokati tražili su da suđenje počne u aprilu 2026. godine, navodeći da im je potrebno vrijeme da razmotre dokaze tužilaštva, dok je specijalni tužilac Džek Smit - koji je pokrenuo slučaj - tražio da suđenje počne 2. januara 2024.

Čatkan je na ročištu u ponedjeljak, o narednim fazama sudskog procesa, rekla da Trampov pravni tim neće dobiti vrijeme koje je tražio da se pripremi za suđenje, i da će Tramp morati da balansira odbranu sa kampanjom za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

"Gospodin Tramp će morati da se uskladi sa datumom suđenja, bez obzira na njegov raspored", rekla je sutkinja.

Suđenje bi trebalo da počne dan prije takozvanog "super utorka", kada se u najmanje 12 američkih država glasa na stranačkim izborima za predsjedničkog kandidata. Tramp, koji optužnice odbacuje kao politički motivisane, nije prisustvovao ročištu u ponedjeljak.

Prethodno je, bez iznošenja dokaza, tvrdio da je Čatkan pristrasna. Sutkinja je pak upozorila Trampa protiv objavljivanja zapaljivih poruka o svjedocima ili drugima na internetu.

Njegovi advokati naveli su da im je potrebno vrijeme da ispitaju dokaze koje je podnelo tužilaštvo.

"U pitanju su sloboda i život ovog čovjeka i zaslužuje adekvatno zastupanje. To ne možemo da uradimo u vremenskom roku koji je vlada dala", rekao je advokat Džon Lauro.

Tužioci su naveli da su većina dokaza javni, kao što su Trampove izjave i kongresna dokumenta. U ponedjeljak su naveli da su predali većinu dokaza u ovom slučaju, ukupno 12,8 miliona strana.

Sutkinja Čatkan navela je da je Trampov pravni tim već " jedno vrijeme znao" šta se sprema.

Tramp je, u okviru federalnog slučaja pokrenutog u Vašingtonu, optužen za četiri krivična djela koja obuhvataju zavjeru zbog prevare američke vlade i zavjeru radi ometanja zvaničnog postupka.

On se izjasnio da nije kriv kada se početkom avgusta pojavio pred federalnim sudom.

U drugim slučajevima, Trampu bi trebalo da se sudi u državi Njujork 25. marta u vezi sa tajnom isplatom novca porno glumici uoči predsjedničkih izbora 2016.

Savezni sudija na Floridi odredio je da će 20. maja 2024. početi suđenje u slučaju u kojem je Tramp optužen da je nezakonito držao povjerljiva dokumenta na vlastitom imanju na Floridi nakon što je napustio funkciju i ometao saveznu istragu o tom pitanju. Tramp se i u tom slučaju izjasnio da nije kriv.

Tužioci u Džordžiji predložili su da suđenje u toj državi počne u martu u predmetu u kojem su Tramp i još 18 drugih optuženi da su planirali da ponište rezultate izbora 2020. Sudija tek treba da kaže kada će taj proces početi. Tramp će se o krivici u tom slučaju izjasniti 6. septembra.

Federalni sudija u Atlanti ponedjeljak je saslušao argumente Marka Medouza, bivšeg Trampovog šefa kabineta, koji je među optuženima u slučaju u Džordžij.

On traži da mu bude dozvoljeno da se bori protiv optužbi na saveznim sudovima umjesto pred državnim sudom. Medouz je rekao da je radio svoj posao kada je pomagao Trampu u pokušajima da promijeni rezultat izbora i da državni sud okrugu Fulton, koji naginje demokratama, nije adekvatno mjesto za slučaj protiv Trampa i još 18 optuženih.

Medouzovi advokati tvrde da je on radio u okviru sopstvenih dužnosti kao šefa kabineta, dok tužioci navode da je Medouz djelovao mimo ingerencija i da su njegove radnje bile nezakonite.

Bonus video: