Šefica diplomatije Libije napustila zemlju nakon suspenzije

Manguš je rekla da je njen sastanak sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Elijem Koenom u Rimu bio neplaniran i neformalan, ali je izraelski zvaničnik rekao Rojtersu da je trajao dva sata i da je odobren "sa najviših nivoa u Libiji"

4944 pregleda 0 komentar(a)
Manguš, Foto: Shutterstock
Manguš, Foto: Shutterstock

Libijska ministarka spoljnih poslova u ponedjeljak je suspendovana ankon čega je pobjegla iz zemlje, dan nakon što je Izrael otkrio da se njihov šef diplomatije sastao sa njom prošle nedjelje, zbog čega su izbili protesti širom sjevernoafričke države.

Libijski premijer Abdulhamid al-Dbeibah smijenio je u ponedjeljak ministarku spoljnih poslova Najlu Manguš u nastojanju da obuzda rastući bijes zbog njenog sastanka sa izraelskim kolegom prošle sedmice.

Manguš je rekla da je njen sastanak sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Elijem Koenom u Rimu bio neplaniran i neformalan, ali je izraelski zvaničnik rekao Rojtersu da je trajao dva sata i da je odobren "sa najviših nivoa u Libiji".

Sastanak je sporan jer Libija formalno ne priznaje Izrael i postoji široka javna podrška širom libijskog političkog spektra za stvaranje nezavisne palestinske države na teritoriji koju je Izrael okupirao.

Dbeibah nije pojasnio na osnovu čega će Mangoush biti pod istragom. Međutim, protivzakonito je normalizovati veze sa Izraelom prema zakonu iz 1957. u Libiji, piše agencija Asošijejted pres (AP).

Spor oko sastanka doveo je do unutrašnje političke krize u Libiji, dajući dodatni razlog kritičarima premijera Abdulhamida al-Dbeibaha u trenutku kada je budućnost njegove privremene vlade dovedena u pitanje.

Libija je bila bez stabilne centralne vlade od svrgavanja Moamera Gadafija 2011.

Dbeibahovu privremenu vladu, koja je na funkciji od 2021. godine, neke velike frakcije ne priznaju i postoje sve ozbiljniji politički pokušaji da se ona zamijeni novom ujedinjenom administracijom.

Demonstranti su se okupili ispred libijskog Ministarstva spoljnih poslova u nedjelju uveče, nanijevši štetu ispred zgrade, gdje je rano u ponedjeljak bilo vidljivo veliko obezbjeđenje. Protesti su održani i u drugim dijelovima Tripolija, kao i u drugim gradovima.

Zapaljenim gumama blokirali su u ponedjeljak glavne puteve u Tripoliju, a palestinska zastava je podignuta u centru Bengazija, ali nije bilo znakova nasilja.

Ministarka je pokušala je da smiri haos kasno u nedjelju, rekavši da je odbila zahtjev za zvaničnim sastankom sa Koenom, ali da su se sreli neplanirano tokom njenog susreta sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Antoniom Tajanijem.

Izraelski zvaničnik je to osporio. "Sastanak je koordinisan na najvišim nivoima u Libiji i trajao je skoro dva sata. Libijski premijer vidi Izrael kao mogući most ka Zapadu i američkoj administraciji", rekao je zvaničnik.

Drugi libijski zvaničnik rekao je da je Dbeibah zatražio od Italije da organizuje sastanak u nadi da će dobiti jaču podršku SAD i međunarodne zajednice za svoju privremenu vladu.

"Vlada se plaši da će međunarodna podrška oslabiti i nestati", rekao je zvaničnik.

Diplomatski izvor u Italiji rekao je da su ministarstva spoljnih poslova Libije i Izraela bila u kontaktu "neko vrijeme" prije sastanka bez učešća Italije, ali da su njih dvoje zatražili pomoć Italije u obezbjeđivanju lokacije za sastanak.

Izrael je od 2020. godine normalizovao odnose sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Marokom i Sudanom kroz takozvani "Abrahamov sporazum“ uz posredovanje Sjedinjenih Država, koji vidi dalje sporazume sa arapskim državama kao ključni regionalni cilj.

Italija ima mali vojni kontingent u Libiji, ugovore o nafti i gasu u zemlji i interes za zaustavljanje migracije sa libijskih obala u Italiju.

Bonus video: