Apelacioni sud naložio ponovno suđenje bivšem premijeru Pakistana Imranu Kanu

Sud u Islamabadu je takođe odobrio kauciju za Kana, ali nije jasno da li će biti pušten na slobodu jer se suočava i sa mnoštvom drugih optužbi podignutih protiv njega od kada je smijenjen glasanjem o nepovjerenju u parlamentu u aprilu 2022. godine

1715 pregleda 0 komentar(a)
Imran Kan, Foto: Reuters
Imran Kan, Foto: Reuters

Apelacioni sud u Islamabadu je danas naložio ponovno suđenje za korupciju i poništio trogodišnju zatvorsku kaznu bivšem premijeru Pakistana Imranu Kanu, saopštili su njegovi advokati i sudski zvaničnici.

Iako će suđenje biti ponovljeno, ta presuda Apelacionog suda će omogućiti Kanu da učestvuje na predstojećim parlamentarnim izborima.

Kan je negirao optužbe, insistirajući da nije prekršio nijedan zakon.

Sud u Islamabadu je takođe odobrio kauciju za Kana, ali nije jasno da li će biti pušten na slobodu jer se suočava i sa mnoštvom drugih optužbi podignutih protiv njega od kada je smijenjen glasanjem o nepovjerenju u parlamentu u aprilu 2022. godine.

Njegov advokat Šoaib Šahin rekao je da je sud u Islamabadu izdao kratku usmenu naredbu i da će pismena odluka biti donijeta kasnije. Kan je ranije ovog mjeseca proglašen krivim za prikrivanje imovine nakon prodaje državnih poklona koje je primio dok je bio na funkciji premijera.

Pakistanska izborna komisija diskvalifikovala je Kana za period od pet godina. Prema pakistanskim zakonima, nijedna osoba koja je osuđena ne može da se kandiduje na izborima ili da obavlja javnu funkciju.

Od trenutka svrgavanja, Kan je tvrdio da je njegova smjena bila zavjera SAD, njegovog nasljednika Šebaza Šarifa i pakistanske vojske, što su optužbe koje svi oni poriču.

Održavanje predstojećih izbora je zakomplikovano najavom tijela za nadzor izbora da oni moraju da budu odloženi za najmanje tri do četiri mjeseca jer je potrebno više vremena da se ponovo sastave izborne jedinice.

Prema važećem Ustavu, izbori treba da se održe u oktobru ili novembru.

Bonus video: