Morison novi premijer Australije

Morison je tijesnom većinom od 45 prema 40 glasova pobijedio bivšeg ministra unutrašnjih poslova Pitera Datona čije su pristalice primorale dosadašnjeg premijera Malkolma Tarnbula na glasanje o premijeru
56 pregleda 0 komentar(a)
Skot Morison, Foto: Reuters
Skot Morison, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2018. 06:38h

Parlament Australije izabrao je za novog premijera dosadašnjeg ministra finansija Skota Morisona, ali glasanje nije označilo kraj političke nestabilnosti u toj zemlji.

Morison je tijesnom većinom od 45 prema 40 glasova pobijedio bivšeg ministra unutrašnjih poslova Pitera Datona čije su pristalice primorale dosadašnjeg premijera Malkolma Tarnbula na glasanje o premijeru, navodi Asošiejted pres.

Sva trojica - Tarnbul, Morison i Daton, članovi su vladajuće Liberalne stranke Australije, a Tarnbul je postao četvrti premijer Australije koji je izgubio povjerenje sopstvene stranke prije isteka trogodišnjeg mandata.

Tarnbul nije bio kandidat i poslije Morisonove pobjede objavio je da namjerava da napusti političku scenu.

"Uskoro ću dati ostavku na mjesto poslanika", rekao je dosadašnji premijer novinarima.

Ostavka Tarnbula dovela bi do izbora za to jedno upražnjeno poslaničko mjesto, a vlada, koja u parlamentu ima tijesnu većinu od jednog poslanika, mogla bi da je izgubi u tom slučaju.

Takođe, jedna od mogućnosti u slučaju Tarnbulove ostavke je i da premijer Morison raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Neuspjehom Datona da postane premijer spriječen je zaokret udesno u Australiji, iako je u aktuelnoj krizi bilo malo diskusije o politikama.

Tarnbul je kritikovao Datonove pristalice zbog žestoke kampanje protiv njega, koju je opisao kao "pobunu".

Među favoritima je bila i ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop koja je mogla da postane druga žena na čelu australijske vlade, ali je izgubila u prvoj rundi glasanja.

Bonus video: