Libijski premijer odbacio svaku mogućnost normalizacije odnosa s Izraelom

Normalizacija odnosa s Izraelom je zabranjena zakonom iz 1957. godine u Libiji, koja se neprijateljski odnosi prema toj zemlji i podržava Palestince

2578 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Libijski premijer odbacio je mogućnost za normalizaciju odnosa s Izraelom nekoliko dana nakon što je objavljeno da su se sastali ministri spoljnih poslova tih zemalja.

U prošlu nedelju je šef diplomatije Izraela Eli Koen javno objavio da su se on i libijska koleginica Nadžla Manguš nedavno privatno sastali u Rimu. Bio je to prvi sastanak najviših diplomata Libije i Izraela.

Narednog dana je libijski premijer Abdul Hamid Dbeibah suspendovao ministarku Manguš i pokrenuo istragu o tom sastanku.

Normalizacija odnosa s Izraelom je zabranjena zakonom iz 1957. godine u Libiji, koja se neprijateljski odnosi prema toj zemlji i podržava Palestince.

"Potvrđujemo naše odbijanje svake forme normalizacije", rekao je Dbeibeh na ministarskom sastanku koji je prenosila televizija.

"Živjela Libija, živjela Palestina", dodao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je odbilo da komentariše izjavu libijskog premijera.

Sastanak ministara podstakao je proteste u nekoliko libijskih gradova i naveo šeficu diplomatije Libije da pobjegne u Tursku u strahu za bezbjednost. Sada se ne zna gdje je ona.

"Na nesreću bilo je osoba u Vladi koje su djelovale nezavisno", rekao je Dbeibah, aludirajući na sastanak u Rimu i najavio da će se odgovoriti oštrim mjerama, ne navodeći detalje.

Dva visoka zvaničnika u Vladi Libije rekla su prethodno za agenciju AP da je premijer zapravo znao za razgovor svoje ministarke spoljnih poslova i prvog diplomate Izraela.

Jedan od zvaničnika je rekao da je Dbeibah dao odobrenje za taj sastanak, a drugi da je ministarka obavijestila premijera o tome kada se vratila u Tripoli.

Drugi zvaničnik je takođe rekao da je Dbeibah dao inicijalno odobrenje za pridruživanje Libije Sporazumima Avram, na osnovu kojeg su najpre zemlje Zaliva, Bahrein i Ejedinjeni Arapski Emirati normalizvali odnose s Izraelom pod posredstvom SAD, ali se brinuo za reakciju javnosti koja snažno podržava Palestince.

U Libiji je zavladao haos nakon što je u pobuni koju je podržavao NATO zbačen dugogodišnji diktator Moamer el Gadafi 2011. godine.

Već godinama je ta zemlja podeljena između vlade u Tripoliju koju podržava Zapad i rivalske administracije na istoku zemlje.

Svaku stranu podržavaju oružane grupe i strane vlade.

Bonus video: