SAD: Policija ubila trudnu ženu u Ohaju, objavljen snimak policijskih kamera

Takija Jang, dvadesetjednogodišnjakinja iz grada Kolumbasa, proglašena je mrtvom neposredno nakon pucnjave. Nije preživjela ni njena nerođena beba

19320 pregleda 8 komentar(a)
Nekoliko trenutaka prije pucnjave, Foto: Printscreen/Youtube
Nekoliko trenutaka prije pucnjave, Foto: Printscreen/Youtube

Vlasti američke države Ohajo objavile su snimak policijskih kamera koji prikazuje trenutak kada su policajci usmrtili Takiju Jang – ženu koja se u trenutku pucnjave nalazila u svom automobilu.

Porodica Takije Jang, koja je u tom trenutku bila trudna, oštro je reagovala posle objave snimka.

“Nesporno je da je Takijina smrt mogla da se izbjegne. Radilo se o gruboj zloupotrebi moći i ovlašćenja”, objavili su članovi njene porodice nakon što su pogledali video snimak.

Takija Jang, dvadesetjednogodišnjakinja iz grada Kolumbasa, proglašena je mrtvom neposredno nakon pucnjave. Nije preživjela ni njena nerođena beba.

Snimak objavljen više od sedmice nakon njene smrti prikazuje jednog od policajaca koji od Takije Jang više puta traži da napusti vozilo.

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Takođe, na snimku se vidi policajac koji se nalazio nadomak vozačeve strane automobile koji je stradaloj ženi saopštio da je optužena za krađu. Takija Jang je govorila da to nije tačno, dok je policajac i dalje insistirao da izađe iz vozila.

Jang je okrenula volan udesno i počela da ubrzava prema policajcu. U tom trenutku on je pucao kroz prednje staklo vozila koje je udarilo u zid prodavnice pred kojom su se nalazili.

Posle toga policajci su razbili prozor na vozilu. Lokalni šef policije Džon Belford izjavio je da su to učinili kako bi Takiji Jang bila pružena medicinska pomoć. Međutim, snimci tima Hitne pomoći koji bi to potvrdili, još nisu dostavljeni.

Pravni zastupnik porodice Šon Volton ponovio je da je smrt Takije Jang mogla da se izbjegne – istakavši da njegovi klijenti traže da policajci umješani u slučaj krivično odgovaraju.

Volton je rekao i da su klijenti koje zastupa nezadovoljni zbog odlaganja objavljivanja policijskih snimaka koji prikazuju smrt Takije Jang.

Šef policije Belford naznačio da je razlog za to obrađivanje i redigovanje snimaka na kojima se vide lica i brojevi znački policajaca – što je u skladu sa zakonima države Ohajo.

Identitet dvojice policajaca umiješana u slučaj nije obijelodanjen. Nalaze se na plaćenom odsustvu dok se sprovodi istraga u vezi sa pucnjavom i reakcijom policije.

Takija Jang trebalo je da se porodi

Očekivalo se da će Jang roditi ćerku u novembru. U inicijativi preko interneta da se plate troškovi njene sahrane prikupljeno je skoro 7.000 dolara.

Takijina braća i sestre, rođaci, baka i otac okupili su se oko njenih sinova, šestogodišnjeg Ja'Kobiea i trogodišnjeg Ja'Kenliea, koji još ne shvataju šta se dogodilo njihovoj majci" , rekao je Volton.

"To je velika porodica i Ta'Kija im je oteta", kazao je Volton. “Mislim da je cijela porodica još uvijek u šoku.”

Porodica i prijatelji održali su privatno bdenje dan pošto je Jang ubijena, puštajući balone i paleći svijeće uz poruku "RIP Kija".

Njena baka, Nadin Jang, opisala je unuku kao šaljivdžiju, osobu koja je voljela porodicu i bila je voljena sestra i majka.

"Bila je tako uzbuđena što ima ovu djevojčicu", rekla je Nadin Jang na konferenciji za novinare u srijedu.

“Ona ima dva mala dječaka, ali je bila toliko srećna što ima ovu djevojčicu. Mnogo će nedostajati.”

"U haosu sam, jer je ovo tragedija i nikada ovako nešto nije trebalo da se dogodi", rekla je ona.

Bonus video: