Tilerson: Pjongjang provocira raketom, ali smo i dalje posvećeni dijalogu

Konačni cilj mogućih mirovnih pregovora treba da bude denuklearizacija Koreje, smatraju SAD
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2017. 16:21h

Novo sjevernokorejsko lansiranje raketa u trenutku kada je Vašington pohvalio određenu uzdržanost Sjeverne Koreje predstavljaju "provokaciju" koja pokazuje da Pjongjang "još nije spreman" za dijalog, rekao je danas državni sekretar SAD Reks Tilerson.

On je ipak ponovio da želi da ubijedi vlasti Kim Džong Una da se vrate za pregovarački sto.

Sjeverna Koreja juče je ispalila tri rakete kratkog dometa u Japansko more. Ni jedna od raketa nije predstavljala prijetnju za SAD niti za američku teritoriju Guam u Pacifiku, saopštila je posle toga američka vojska.

"Ispaljivanje balističkih raketa svake vrste je kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN. Mi smatramo da se radi o provokaciji, provokaciji prema SAD i našim saveznicima", rekao je danas američki šef diplomatije u televizijskoj emisiji Foks Njuz (Fox News).

Tilerson je u utorak pozdravio "stepen suzdržanosti" Sjeverne Koreje, koja nije izvela nuklearnu ili balističku probu od usvajanja novih sankcija UN početkom avgusta. Ranije istog dana američki predsjednik Donald Tramp je ocijenio da je Kim Džong Un počeo da poštuje SAD zahvaljujući njegovom ličnom upozorenju upućenom Pjongjangu da će biti "vatre i bijesa" u slučaju novih prijetnji.

Novinar je pitao danas Tilersona da li su se obojica prevarili.

"Ne znam da li smo se prevarili, trebaće vremena da to saznamo. Jasno je da nam daju na znanje da još nisu spremni da promijene svoj stav", rekao je Tilerson.

Tilerson je u više navrata izjavio da je pod određenim uslovima u budućnosti spreman za direktan dijalog sa Sjevernom Korejom, odnosno ako se ona uzdrži dovoljno dugo od bilo kakve raketne ili nuklearne aktivnosti.

Konačni cilj mogućih mirovnih pregovora treba da bude denuklearizacija Koreje, smatraju SAD.

"Nastavićemo našu kampanju mirnog pritiska.. sa našim saveznicima i sa Kinom takođe, da vidimo da li time možemo da vratimo režim Pjongjanga za pregovarački sto, da bi počeli dijalog o drugačijoj budućnosti za korejsko poluostrvo i za Sjevernu Koreju", rekao je danas Tilerson.

Bonus video: