Težak period za trgovinske odnose Kine i SAD

„Dvije zemlje „tijesno se takmiče” jedna sa drugom, ali se takvim rivalstvom mora upravljati, jer sukob strana nije nikome u interesu“, rekla je ministarka trgovine SAD

1276 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Trgovinski i ekonomski odnosi Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prolaze kroz težak period, saopštio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu, Liu Pengju.

„Razlozi uključuju trgovinske tarife, jednostrane sankcije, pooštravanje izvozne kontrole i nova ograničenja priliva bilateralnih investicija“, rekao je Liu na brifingu, prenosi Biznis.ba.

On je naveo da prvi put u posljednjih 15 godina, Kina nije najveći izvor američkog uvoza, dodajući da kineske investicije u američku ekonomiju, koje su dostigle vrhunac 2016, nastavljaju da kontinuirano opadaju.

Istovremeno, Liu je precizirao da Kina i SAD i dalje ostaju ključni trgovinski partneri.

Ministarka trgovine SAD, Đina Rajmondo nedavno je posjetila Kinu.

„Dvije zemlje „tijesno se takmiče” jedna sa drugom, ali se takvim rivalstvom mora upravljati, jer sukob strana nije nikome u interesu“, rekla je Rajmondo tokom posjete.

Tokom njenog putovanja, Vašington i Peking su se dogovorili da osnuju posebnu radnu grupu za rješavanje trgovinskih i ekonomskih pitanja.

Bonus video: