Abas izjavio da Hitler nije mrzio Jevreje kao narod već zato što su se bavili zelenaštvom

Abas je govor o antisemitizmu započeo ponovivši diskreditovanu Hazarsku teoriju, na osnovu koje se aškenaski Jevreji smatraju potomcima Azijata koji su primili judaizam i zato nisu pravi semitski narod i nemaju veze sa zemljom Izrael, prenose danas izraelski i jevrejski mediji u SAD

8515 pregleda 14 komentar(a)
Abas, Foto: Screenshot/Youtube
Abas, Foto: Screenshot/Youtube

Izraelski zvaničnici, jevrejske organizacije i strane diplomate osudili su nedavni govor predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa u kojem je tvrdio da nacistički lider Adolf Hitler (1889-1945) nije mrzio Jevreje kao narod već zato što su se bavili zelenaštvom, prenose danas mediji u Izraelu.

U govoru u avgustu Abas je na skupu Revolucionarnog savjeta Fataha, partije koju predvodi, podsjetio na sve antisemitske teorije zavjere.

"Kažu da je Hitler ubijao Jevreje jer su bili Jevreji i da je Evropa mrzjela Jevreje jer su bili Jevreji. Nije istina. Jasno je objašnjeno da su se (Evropljani) borili (protiv Jevreja) zbog njihove društvene uloge, a ne religije", rekao je Abas.

On je dodao da je nekoliko autora o tome pisalo i da je čak je i Karl Marks (1818–1845) rekao da to nije istina.

Marks je rekao da neprijateljstvo nije usmjereno na judaizam kao religiju već judaizam zbog njegove društvene uloge, tvrdio je palestinski lider.

Abasov govor je preveo i objavio Institut za proučavanje Bliskog istoka (Middle East Reserch Institute).

Abas je govor o antisemitizmu započeo ponovivši diskreditovanu Hazarsku teoriju, na osnovu koje se aškenaski Jevreji smatraju potomcima Azijata koji su primili judaizam i zato nisu pravi semitski narod i nemaju veze sa zemljom Izrael, prenose danas izraelski i jevrejski mediji u SAD.

Palestinski predsjednik je iskoristio tu teoriju da sugeriše da Hitler nije bio antisemita i podsjetio da je taj nacistički zločinac za vrijeme Prvog svjetskog rata bio narednik, mada je zapravo imao niži čin, i da se borio protiv Jevreja jer su se bavili zelenaštvom i novcem i po njegovom mišljenju bili umiješani u sabotažu, i da ih je zato mrzio.

"Nije se radilo o semitizmu i antisemitizmu", rekao je Abas.

On je bliskoistične Jevreje nazvao semitima jer, kako je rekao, "potiču s Arabijskog poluostrva i potom su putovali do Andaluzje i onda se vratili".

Ambasador Njemačke u Izraelu Štefan Zaibert je na platformi Iks osudio Abasove izjave, ocijenivši da je to uvreda sjećanja na milione ubijenih muškaraca, žena i djece.

"Palestinci zaslužuju da čuju istorijsku istinu od svog lidera, a ne takva izobličenja", napisao je njemački ambasador.

Jevrejske organizacije u SAD su takođe osudile Abasov govor, a "Džej strit" (J Street) je navela da bi Abasa valjalo osuditi i da bi trebalo odmah da se izvini.

Američki jevrejski komitet (America Jewish Committee) je podsjetio na Abasovo ranije poricanje holokausta i antisemitizam koji datira iz 1984. godine kada je u doktorskoj tezi naveo da su "cionisti i nacisti bili jednaki partneri u holokaustu".

"On je branio Hitlerovu motivaciju u ubijanju šest miliona Jevreja. Sada kaže da su Jevreji odgovorni za čitav haos na Bliskom istoku. Takva vrsta liderstva samo rađa nasilje, a ne napredak", navedeno je u saopštenju organizacije.

Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan je na platformi Iks objavio da je Abas pokazao "pravo lice palestinskog rukovodstva".

Erdan je ocijenio da nije nikakvo čudo da je u utorak palestinski napadač napao mesarskim nožem nevine ljude u Jerusalimu.

"Isto kao što Abas krivi Jevreje za holokaust, on takođe krivi Jevreje za bliskoistočna pitanja", naveo je Erdan i ocijenio da Abas širi čist antisemitizam i takođe plaća, kako je naveo "palestinskim teroristima za ubijanje Izraelca i javno hvali palestinski terorizam".

Bonus video: