Nensi Pelosi najavila da će se ponovo kandidovati za američki Kongres

Ona je ovo izjavila pred saveznicima u okrugu San Franciska koji je predstavljala više od 35 godina

4056 pregleda 6 komentar(a)
Pelosi, Foto: Reuters
Pelosi, Foto: Reuters

Bivša šefica demokratske većine u donjem domu američkog Kongresa Nensi Pelosi rekla je danas da će se ponovo kandidovati za svoje mjesto u Kongresu kao predstavnica Kalifornije na izborima 2024, odbacujući spekulacije o odlasku u penziju.

"Naša zemlja treba da pokaže svijetu da naša zastava i dalje sija. Zato ću se ponovo kandidovati", rekla je 83-ogodišnja Pelosi preko društvene mreže X.

Ona je ovo izjavila pred saveznicima u okrugu San Franciska koji je predstavljala više od 35 godina.

Njena odluka je objavljena u trenutku kada republikanci kontrolišu donji dom američkog Kongresa, ali sa tijesnom većinom. Demokrate vjeruju da imaju šansu da povrate vođstvo u donjem domu 2024. kada će predsjednik Džo Bajden da se kandiduje za drugi mandat.

Pelosina objava zaustavlja govor o njenom odlasku u penziju, a ona je i dalje uticajni vođa, važna partijska ličnost i jaka u prikupljanju sredstava za demokrate.

Objava takođe dolazi u trenutku kada se Amerikom vode žustre rasprave o starenju političara, predsjednik Džo Bajden ima 80 godina, njegov rival Donald Tramp 77.

Pelosi je bila demokratska predsjednica donjeg doma američkog Kongresa, a u novembru prošle godine je podnijela ostavku kao šefica demokrata u tom domu, navodeći da želi da ostavi mjesto novoj generaciji.

Ona je ostala u Predstavničkom domu kao predstavnica Kalifornije i mada je samo obična predstavnica zadržala veliki uticaj na Kapitolu, gdje se nalazi od 1987. godine.

Dugo je kao predsjednica donjeg doma bila treća najvažnija ličnost u američkoj državi, poslije predsjednika i potpredsjednika zemlje, izabrana je prvi put za predsjednicu donjeg doma 2007. godine. Poznata je po ulozi glavne protivnice Donalda Trampa protiv koga se žestoko borila dok je bio predsjednik zemlje.

Krajem oktobra njenog supruga Pola napao je čovjek sa čekićem usred noći u njihovom domu u Kaliforniji. On je zapravo tražio nju zato što ju je optuživao da laže.

Bonus video: