Ambasada Palestine: Izraelske okupacione vlasti i teroristički setleri sistematski ciljaju na obrazovni sistem

"Kako se više od 1,3 miliona palestinske djece vraća u školu, njihova bezbjednost je ugrožena. Izraelske okupacione snage i terorizam setlera redovno ugrožavaju njihovu bezbjednost"

2677 pregleda 1 komentar(a)
Fotografija koju je dostavila Ambasade Palestine u Crnoj Gori, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori
Fotografija koju je dostavila Ambasade Palestine u Crnoj Gori, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori

Povodom Međunarodnog dana zaštite obrazovanja važno je informisati javnost o teškoj situaciji sa kojim se suočava palestinski obrazovni sistem zbog opresivne i neprijateljske politike i prakse izraelske okupacije koja traje od 1967. godine, saopšteno je danas iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

"Širom Okupirane Palestinske Teritorije, uključujući i Istočni Jerusalim, izraelske okupacione vlasti i teroristički setleri sistematski ciljaju na obrazovni sistem, uključujući škole i djecu. Ova kršenja uključuju upotrebu bojeve municije, suzavca, pa čak i namjerno gađanje učenika. Od početka 2023, Izrael, okupatorska sila, i njene okupacione snage ubile su preko 38. palestinske djece i teško ranile preko hiljadu", ističe se u saopštenju.

Iz Ambasade Palestine su dodali da su prakse arbitrarnog zatvaranja, kućnih pritvora, zadržavanja na kontrolnim punktova i rušenja škola široko rasprostranjene.

"Kako se više od 1,3 miliona palestinske djece vraća u školu, njihova bezbjednost je ugrožena. Izraelske okupacione snage i terorizam setlera redovno ugrožavaju njihovu bezbjednost. Do sada, u prvoj polovini 2023. godine, prijavljeno je preko 423 napada okupacionih snaga na obrazovni sistem, što je pogodilo oko 50 hiljada djece. U nekoliko područja, uključujući Al-Halil, Jerihon i dolinu Sjevernog Jordana, palestinska djeca su izložena agresiji, zastrašivanju i maltretiranju naoružanih izraelskih okupacionih vojnika i setlera dok idu u školu ili vraćaju se svojim domovima", piše u saopštenju.

Iz Ambasade Palestine su naveli da su izraelske okupacione vlasti posljednjih mjeseci srušile tri škole na okupiranoj Zapadnoj Obali.

"Ovo uključuje rušenje osnovne škole u selu Isfey al-Fauga u Masafer Jati, koju su velikodušno finansirali donatori za pružanje usluga djeci iz tri okolne zajednice. Prema podacima UN-a, okupatorska sila je porušila 36 palestinskih škola na okupiranoj Zapadnoj Obali, uključujući i Istočni Jerusalim od 2010. godine. Trenutno se oko 58 škola suočava sa rušenjem od strane izraelskih okupacionih vlasti, što bi, ako se izvrši rušenje, ostavilo 6.550 palestinskih učenika bez pristupa obrazovanju", poručili su iz Ambasade Palestine.

Oni navode ida istovremeno, Izrael nastavlja svoju ekspanziju ilegalnih naselja unutar okupiranog Jerusalima i istrajava u svojim naporima da promijeni istorijski, pravni i demografski karakter Svetog grada, kako bi stvorio prisilno okruženje za palestinske civile.

"Obrazovanje postaje primarna meta, uključujući zabranu i cenzuru palestinskog nastavnog plana i programa i oduzimanje licenci privatnim školama koje odbijaju da implementiraju izraelske nastavne planove i programe. Ovaj sveobuhvatni izraelski napad na palestinsko obrazovanje predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i ima za cilj da dalje učvrsti ilegalnu kolonijalnu okupaciju. U svjetlu ozbiljnosti ovog pitanja, Država Palestina poziva sve države da preduzmu odlučne mjere kako bi zaštitile pravo na obrazovanje, pružile potrebnu podršku palestinskom obrazovnom sistemu, osigurale zaštitu palestinske djece i osudile nezakonitu politiku Izraela", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: